Ένας 12χρονος μαθητής βρέθηκε χτυπημένος στην αυλή δημοτικού σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια, θύμα επίθεσης από συνομηλίκους του.
Περιστατικό Βίας σε Σχολική Αυλή στη Νέα Φιλαδέλφεια: 12χρονος Θύμα Ανήλικων Δραστών
Συγκλονίζει η υπόθεση ενός 12χρονου μαθητή που δέχτηκε επίθεση από πέντε ανήλικους στον προαύλιο χώρο δημοτικού σχολείου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το παιδί βρέθηκε με σκισμένη μπλούζα και χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Η αγωνία των γονέων και των αρχών είναι μεγάλη, καθώς τέτοια περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας αυξάνονται.
Η μητέρα του 12χρονου περιγράφει την κατάσταση: «Είναι ταραγμένος. Προσπαθεί να το ξεπεράσει. Κι εμείς το ίδιο. Ανησυχώ, αλλά το έχω αφήσει στην Αστυνομία να μας βοηθήσει. Ένας από τους γονείς μας έχει ζητήσει συγγνώμη».
Η Ανεξέλεγκτη Κατάσταση της Ανήλικης Παραβατικότητας
Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τον φόβο τους για συγκεκριμένες ομάδες ανηλίκων που κινούνται τις βραδινές ώρες, διαπράττοντας κλοπές και επιθέσεις, συχνά χωρίς προφανή λόγο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Προς τη νύχτα υπάρχουν συγκεκριμένες παρέες, σε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να τις αποφεύγεις, γιατί κλέβουν, χτυπάνε, δηλαδή και χωρίς λόγο. Σε ρωτάνε τι ομάδα είσαι».
Οι γονείς ανησυχούν βαθιά, καθώς η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και οι δράστες αδίστακτοι. «Ανησυχώ, γιατί έχω δυο παιδιά. Κανείς δεν φοβάται πλέον, ούτε τα ανήλικα φοβούνται, ούτε οι μεγάλοι φοβούνται. Δεν υπάρχει τιμωρία». Η έλλειψη φόβου για τιμωρία θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση της παραβατικότητας.
Στατιστικά Στοιχεία και Αντιμετώπιση
Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανησυχητική τάση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι αρχές κατέγραψαν 2.109 υποθέσεις που αφορούσαν ανήλικη παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένων σωματικών βλαβών, κλοπών και ληστειών. Συνολικά, συνελήφθησαν 3.074 ανήλικοι δράστες, όλοι κάτω των 18 ετών.
Ο Γιώργος Καλλιακάμνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, αναλύει τις αιτίες και τους τρόπος δράσης: «Τα παιδιά παραβατούν πρώτον για να κλέψουν και να ληστέψουν, δεύτερον για να προκαλέσουν πόνο, για να βγάλουν την επιθετικότητά τους. Η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με την εμφανή αστυνόμευση σε πλατείες και μέρη όπου συχνάζουν παιδιά, αλλά και με την εφαρμογή safeyouth προκειμένου να ενημερώνεται για τέτοια περιστατικά».
Σχολικός Εκφοβισμός και Θύματα Ανήλικης Παραβατικότητας
Παράλληλα με την άμεση παραβατικότητα, παρατηρείται και αύξηση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, με θύματα και δράστες ακόμα και μαθητές δημοτικού. Τα παιδιά γίνονται τόσο θύματα όσο και δράστες βίαιων συμπεριφορών εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το πρώτο τρίμηνο του έτους 1.305 ανήλικοι υπήρξαν θύματα παραβατικότητας, ένας αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.