Κωνσταντινούπολη: Μετασεισμοί και ανησυχία μετά τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, με τους μετασεισμούς να συνεχίζονται και τους κατοίκους να βιώνουν στιγμές πανικού. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, πηδώντας από μπαλκόνια και παράθυρα.
Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βγήκαν έντρομοι στους δρόμους μετά τη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή. Ο φόβος είναι διάχυτος, και πολλοί πέρασαν τη νύχτα εκτός των σπιτιών τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς πήδηξαν από παράθυρα και μπαλκόνια στην προσπάθειά τους να σωθούν. Ευτυχώς, δεν έχουν καταγραφεί καταρρεύσεις κτιρίων.
Παρά την αναστάτωση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, καθησυχάζει, εκτιμώντας ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν αναμένεται να επηρεάσει τεκτονικά τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, η ανησυχία για την ενεργοποίηση του ρήγματος του Μαρμαρά παραμένει.
Τα πιθανά σενάρια για το ρήγμα του Μαρμαρά
Ο κ. Λέκκας παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας:
- Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και θα ακολουθήσουν μετασεισμοί μειωμένης έντασης.
- Το δεύτερο σενάριο είναι να ακολουθήσει ένας ισχυρότερος σεισμός, ενδεχομένως έως και 7 Ρίχτερ.
- Το τρίτο σενάριο αναφέρεται σε μια σειρά περίπου 30 σεισμών γύρω στους 6 βαθμούς, με απώτερο σκοπό την εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας.
Ο κ. Λέκκας, μάλιστα, προειδοποίησε για πιθανές ζημιές στην Αγία Σοφία σε περίπτωση που συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλου μέρους του παλαιού κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης.
Το ρήγμα του Μαρμαρά αποτελεί τμήμα του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας, ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα παγκοσμίως, με μήκος 1.500 χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο τμήμα του ρήγματος, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ότι συσσωρεύει ενέργεια εδώ και χρόνια.
Από το 1939, το ρήγμα έχει προκαλέσει στην Τουρκία 7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, με τραγικές συνέπειες. Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.