Μια εντυπωσιακή σήραγγα υπό κατασκευή κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα αλλάζει τα δεδομένα στις μεταφορές μεταξύ Σκανδιναβίας και Ευρώπης. Ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα!
Fehmarnbelt: Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα
Η σήραγγα Fehmarnbelt, με μήκος 18 χιλιόμετρα, θα είναι η μακρύτερη στον κόσμο, συνδυάζοντας οδική και σιδηροδρομική σύνδεση. Ένα πρωτοποριακό έργο μηχανικής, όπου τα τμήματα της σήραγγας τοποθετούνται στον βυθό και συναρμολογούνται.
Η ιδέα για υποθαλάσσια σήραγγα προέκυψε μετά από μελέτες σκοπιμότητας, όπου η σήραγγα αναδείχθηκε ως η οικονομικότερη και ασφαλέστερη λύση.
Χρονοδιάγραμμα και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις
Η συμφωνία μεταξύ Δανίας και Γερμανίας υπογράφηκε το 2008, αλλά καθυστέρησε λόγω αντιδράσεων από ακτοπλοϊκές εταιρείες και ομάδες προστασίας της φύσης, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες για το οικολογικό αποτύπωμα. Αν και περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν αντιρρήσεις, το 2020, το δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών.
Έχουν ληφθεί μέτρα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας υγροτόπων 300 εκταρίων.
Οικονομικά Οφέλη και Επιδράσεις
Με την ολοκλήρωσή της το 2029, η σήραγγα αναμένεται να εξυπηρετεί πάνω από 100 τρένα και 12.000 αυτοκίνητα ημερησίως. Τα έσοδα από τα διόδια θα καλύψουν τα δάνεια κατασκευής σε περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει τον τουρισμό στην περιοχή του Lolland, μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Δανίας.
Οι κάτοικοι της περιοχής προσβλέπουν στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και στην οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει το έργο.