Ένας νέος κεφάλατο ξεκίνησε στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας όταν ο Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας Φραγκίσκος στις 13 Μαρτίου 2013, φέρνοντας μια λατινοαμερικάνικη φωνή στο Βατικανό.
Η Μακρά Πορεία του Πάπα Φραγκίσκου
Ενώ οι προκάτοχοί του κατείχαν τον θρόνο του Αγίου Πέτρου για 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, η θητεία του Πάπα Φραγκίσκου ξεπέρασε τα 12 χρόνια. Στην ιστορία της παποσύνης, λίγοι έχουν φτάσει σε τέτοια ηλικία, με τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ να κατέχει το ρεκόρ μακροβιότητας. Ο προκάτοχός του, Βενέδικτος ΙΣΤ’, παραιτήθηκε σε ηλικία 85 ετών.
Ο Ρόλος των Καρδιναλίων
Οι καρδινάλιοι, οι “πρίγκιπες της Καθολικής Εκκλησίας”, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διοίκηση της Εκκλησίας, συμβουλεύοντας τον Πάπα και διοικώντας επισκοπές σε όλο τον κόσμο. Από τους 252 καρδινάλιους σήμερα, μόνο 135 είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 108 από αυτούς τους καρδινάλιους διορίστηκαν από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, επισημαίνοντας την επιρροή του στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Ένα Ταξίδι σε Όλο τον Κόσμο
(Το άρθρο δεν περιέχει πληροφορίες για τα ταξίδια στο εξωτερικό του Πάπα Φραγκίσκου για να δημιουργηθεί σχετικό περιεχόμενο)
Οι Εγκύκλιοι του Πάπα Φραγκίσκου: Ένα Μήνυμα στον Κόσμο
Μέσα από τις εγκυκλίους του, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θέσει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα.
- Lumen Fidei (2013): Μια εγκύκλιος για τη σημασία της χριστιανικής πίστης, ολοκληρώνοντας το έργο του προκατόχου του, Βενέδικτου ΙΣΤ’.
- Laudato Si’ (2015): Έκκληση για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που επανέφερε με την Laudate Deum (2023), απευθυνόμενος στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και στους πολιτικούς που καθυστερούν.
- Fratelli Tutti (2020): Επιστολή για την αντιμετώπιση της μοναξιάς στον κόσμο μετά την πανδημία.
- Dilexit Nos (2024): Προτροπή προς τους Καθολικούς να απομακρυνθούν από την “τρελή επιδίωξη” του χρήματος και να επικεντρωθούν στην πίστη τους.