Ρομπότ σαρώνουν στον Μαραθώνιο του Πεκίνου: Η πρώτη μάχη ανθρώπων εναντίον μηχανών

Εικόνες από το μέλλον; Δεκάδες ανθρωποειδή ρομπότ συναγωνίστηκαν σε έναν μοναδικό ημιμαραθώνιο στο Πεκίνο, μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τεχνολογία και αθλητισμό.

Ρομποτικός Ημιμαραθώνιος στο Πεκίνο: Ένα Βήμα προς το Μέλλον

Στην καρδιά της τεχνολογικής ζώνης «E-Town», στην κινεζική πρωτεύουσα, έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές γεγονός: ο πρώτος ημιμαραθώνιος στον κόσμο αποκλειστικά για ανθρωποειδή ρομπότ. Ο αγώνας των 21 χιλιομέτρων δεν ήταν μόνο μια επίδειξη τεχνολογίας, αλλά και μια ευκαιρία να αξιολογηθεί η αντοχή και η αξιοπιστία των ρομπότ σε πραγματικές συνθήκες.

Με το σήμα της εκκίνησης, υπό τους ήχους σύγχρονης ποπ μουσικής, τα ρομπότ ξεκίνησαν την προσπάθειά τους, ενώ παράλληλα, σε ξεχωριστή διαδρομή, ανθρώπινοι αθλητές κατέγραφαν το ασυνήθιστο θέαμα. Δεν έλειψαν και οι απρόοπτες στιγμές: κάποια ρομπότ έπεσαν, ενώ ένα άλλο, με σχεδιασμό που θύμιζε Transformer, βγήκε εκτός πορείας.

Όπως δήλωσε ο Λιανγκ Λιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης E-Town, “Το τρέξιμο σε μια πίστα μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο. Αλλά για ένα ανθρωποειδές ρομπότ, είναι πραγματικά ένα τεράστιο άλμα. Αυτός ο Μαραθώνιος είναι ένα περαιτέρω βήμα προς την εκβιομηχάνιση των ανθρωποειδών ρομπότ”. Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος ως καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενσωμάτωση των ρομποτικών συστημάτων στην καθημερινή ζωή.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Στον ημιμαραθώνιο συμμετείχαν περίπου είκοσι ομάδες από όλη την Κίνα. Τα ρομπότ, με ύψος από 75 έως 180 εκατοστά και βάρος έως 88 κιλά, αντιπροσώπευαν μια ποικιλία σχεδιαστικών και τεχνολογικών προσεγγίσεων. Ορισμένα λειτουργούσαν αυτόνομα, ενώ άλλα ελέγχονταν εξ αποστάσεως, προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα των δυνατοτήτων της ρομποτικής μηχανικής.

Οι μηχανικοί τόνισαν ότι ο πρωταρχικός στόχος δεν ήταν η νίκη, αλλά η δοκιμή της απόδοσης και της αξιοπιστίας των ρομπότ σε συνθήκες μακράς διάρκειας. Ως μέρος της προετοιμασίας, ένα ρομπότ της κινεζικής εταιρείας Noetix Robotics είχε τρέξει καθημερινά την απόσταση ενός ημιμαραθωνίου, με ρυθμό άνω των 8 χλμ/ω, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη αντοχή και ικανότητα των ρομποτικών συστημάτων.

Η Κίνα επενδύει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η start-up DeepSeek, τον Ιανουάριο, έγινε πρωτοσέλιδο με ένα ρομπότ συνομιλίας που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το συγκεκριμένο ρομπότ δημιουργήθηκε με ένα μικρό μέρος του κόστους των αμερικανικών ανταγωνιστών της, όπως το ChatGPT, υπογραμμίζοντας την ταχεία πρόοδο της Κίνας σε αυτόν τον τομέα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα