Δραματικές εξελίξεις στην Τυνησία: Η δικαιοσύνη καταδίκασε ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και δικηγόρους σε πολυετείς καθείρξεις, με κατηγορίες που αφορούν την ασφάλεια του κράτους. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολιτική δίωξη και αυταρχισμό.
Καταδίκες – “Συνομωσία κατά της Ασφάλειας του Κράτους”
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP, δικαστήριο στην Τυνησία επέβαλε ποινές κάθειρξης από 13 έως 66 έτη σε ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και δικηγόρους. Οι καταδικασθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους.
«Κατασκευασμένες Κατηγορίες»
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί σθεναρά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως κατασκευασμένες και εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Καΐς Σαγέντ. Θεωρούν τη δίκη ως σύμβολο αυταρχικής διακυβέρνησης.
Δικαστική Ανεξαρτησία υπό Αμφισβήτηση
Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι ο Σαγέντ έχει εδραιώσει τον πλήρη έλεγχο του δικαστικού σώματος από το 2021. Η διάλυση του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ενίσχυσαν αυτές τις ανησυχίες.
Επιβολή Ποινών
Δικαστικός αξιωματούχος, μέσω του TAP, ανέφερε ότι οι ποινές κυμαίνονται από 13 έως 66 χρόνια. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους ποινές δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Μια Δίκη με Προεκτάσεις
Η δίκη, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, είχε αναβληθεί δύο φορές. Συνολικά, σαράντα άτομα, μεταξύ των οποίων γνωστοί πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, εμπλέκονται στην υπόθεση. Ένας σημαντικός αριθμός (πάνω από 20) έχουν διαφύγει στο εξωτερικό μετά την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον τους.
Πολιτικοί Κρατούμενοι
Αρκετοί από τους κατηγορούμενους αντιπολιτευόμενους βρίσκονται υπό κράτηση από το 2023.
Καταγγελίες για “Φάρσα”
Ο Άχμεντ Σουάμπ, συνήγορος των κατηγορουμένων, κατήγγειλε τη δίκη ως “φάρσα”, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις ως προαποφασισμένες και το όλο σκηνικό ως σκανδαλώδες.
Αποσταθεροποίηση και Ανατροπή
Οι αρχές ισχυρίζονται ότι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών Κάμελ Γκουιζάνι, επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σαγέντ.
Μεταξύ των Κατηγορουμένων
Γνωστά ονόματα της αντιπολίτευσης, όπως ο Νετζίμπ Σεμπί, ηγέτης του συνασπισμού Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, συγκαταλέγονται στους κατηγορουμένους.
Ποινικοποίηση της Αντιπολίτευσης
Σύμφωνα με τον Σεμπί, η κίνηση αυτή αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της αντιπολίτευσης.
Διαφωνίες και Κατηγορίες για Δικτατορία
Ο πρόεδρος Σαγέντ απορρίπτει τις κατηγορίες περί δικτατορικής διακυβέρνησης. Στο παρελθόν, έχει χαρακτηρίσει τους πολιτικούς ως “προδότες και τρομοκράτες”, ενώ έχει υπονοήσει ότι δικαστές που τους αθωώνουν είναι συνεργοί τους.
Φυλακισμένοι Ηγέτες
Η πολιτική σκηνή στην Τυνησία παραμένει τεταμένη, με τους περισσότερους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Αμπίρ Μούσι και Ρασίντ Γανούσι – βασικών αντιπάλων του Σαγέντ – να βρίσκονται στη φυλακή, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα.