Δραματική Ανατροπή στις ΗΠΑ Αναστέλλονται οι Απελάσεις Βενεζουελάνων Μεταναστών

Μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την απέλαση Βενεζουελάνων μεταναστών στις ΗΠΑ…

Αναστολή Απελάσεων Βενεζουελάνων Με βάση Νόμο του 18ου Αιώνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε την εφαρμογή ενός νόμου του 1798, γνωστού ως νόμου περί αλλοδαπών εχθρών, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την απέλαση Βενεζουελάνων μεταναστών. Οι μετανάστες αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από έντονες νομικές διαμάχες σχετικά με τη χρήση αυτού του παλαιού νόμου σε σύγχρονες μεταναστευτικές υποθέσεις.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικαλεστεί τον εν λόγω νόμο για να συλλάβει μετανάστες από τη Βενεζουέλα που κατηγορούνται ως μέλη της συμμορίας Tren de Aragua. Η αρχική πρόθεση ήταν η απέλασή τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η δικαστική απόφαση ήταν ξεκάθαρη: «Η κυβέρνηση υποχρεούται να μην απομακρύνει κανένα μέλος από αυτή την κατηγορία κρατουμένων από τις ΗΠΑ μέχρι νεότερης απόφασης του Δικαστηρίου.»

Προσφυγή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Αντίδραση της ACLU

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακολούθησε μια επείγουσα προσφυγή από δικηγόρους ειδικευμένους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσφυγή αυτή είχε στόχο να σταματήσει την απέλαση μεταναστών που κρατούνται σε εγκαταστάσεις στο Τέξας. Η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, ACLU (American Civil Liberties Union), τόνισε στην προσφυγή της ότι οι Βενεζουελάνοι που κρατούνται στο Τέξας ενημερώθηκαν για την «άμεση απέλασή» τους με βάση τον νόμο περί αλλοδαπών εχθρών.

Οι δικηγόροι των Βενεζουελάνων που έχουν ήδη απελαθεί υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη της Tren de Aragua και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Επισημαίνουν ότι η στοχοποίησή τους οφείλεται κυρίως στα τατουάζ που φέρουν.

Ιστορικό του controversial Νόμου

Ο Νόμος περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 έχει χρησιμοποιηθεί σπάνια και κυρίως σε περιόδους πολέμου, όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον Ιαπώνων και Γερμανών υπηκόων που βρίσκονταν σε αμερικανικό έδαφος. Η αναβίωση του νόμου αυτού στην εποχή μας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Δικαστής στην Ουάσιγκτον είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η τότε κυβέρνηση Τραμπ «αγνόησε σκόπιμα» την απόφασή του να απαγορεύσει την απέλαση μεταναστών με βάση αυτόν τον νόμο, υποδεικνύοντας «εύλογη αιτία» για κατηγορία ασέβειας προς το δικαστήριο. Η δικαστική διαμάχη γύρω από τον νόμο και τη χρήση του έχει αναδείξει σημαντικά νομικά και ηθικά ζητήματα.

Στις 15 Μαρτίου, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Μπόσμπεργκ είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση να απελάσει μετανάστες επικαλούμενη αποκλειστικά τον νόμο του 1798.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση αυτή στις 8 Απριλίου, αλλά αποφάνθηκε ότι τα άτομα που απελαύνονται βάσει του νόμου θα έχουν τη «δυνατότητα αμφισβήτησης» της απομάκρυνσής τους από τη χώρα. Η απόφαση αυτή επιχείρησε να εξισορροπήσει την εκτελεστική εξουσία με τα δικαιώματα των ατόμων που αντιμετωπίζουν απέλαση.

Η ACLU ανέφερε ότι οι μετανάστες στο Τέξας κινδυνεύουν «να απελαθούν από τις ΗΠΑ χωρίς προειδοποίηση ή την ευκαιρία να ακουστούν». «Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη επιβιβαστεί σε λεωφορεία, προφανώς με προορισμό το αεροδρόμιο», ανέφερε η οργάνωση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα