Μια κρίσιμη φάση στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης ξεκινά στη Ρώμη, με επίκεντρο το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Συνεχίζονται οι Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη έναν κρίσιμο γύρο συνομιλιών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων έρχεται αμέσως μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών, ο οποίος έλαβε χώρα πριν από μια εβδομάδα και χαρακτηρίστηκε ως “εποικοδομητικός” και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας ελπίδες για πρόοδο.
Τις αντιπροσωπείες ηγούνται ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Όπως και στον προηγούμενο γύρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Μουσκάτ, το Ομάν διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, διευκολύνοντας τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του επιπέδου από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την διεθνή συμφωνία του 2015, γνωστή και ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία είχε ως στόχο να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων.
Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πολιτική της “μέγιστης πίεσης” στο Ιράν, με το οποίο οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1980. Τον Μάρτιο, απαίτησε από το Ιράν, έναν ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ, να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, απειλώντας ταυτόχρονα με στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας.
Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι “δεν βιάζεται” να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική επιλογή, προσθέτοντας ότι “νομίζω ότι το Ιράν θέλει να συζητήσουμε”.
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος είχε συναντήσεις με ιρανούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη, τόνισε ότι ο χρόνος στενεύει για την επίτευξη συμφωνίας. “Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας παράλληλα για τις πιθανές συνέπειες μιας επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το Ιράν επιμένει ότι οι συνομιλίες πρέπει να περιοριστούν στο πυρηνικό του πρόγραμμα και στην άρση των κυρώσεων, θεωρώντας “κόκκινη γραμμή” τη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Αραγτσί προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον “παράλογων και μη ρεαλιστικών απαιτήσεων”, μετά την απαίτηση του Γουίτκοφ για τον πλήρη τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, ένα επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν με ισχυρή ιδεολογική επιρροή, απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για τις στρατιωτικές δυνατότητες και την άμυνα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, το οποίο προκαλεί ανησυχίες στη Δύση.
Επιπλέον, η επιρροή του Ιράν στην περιοχή αποτελεί επίσης “κόκκινη γραμμή” για την Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει στην περιοχή αυτό που αποκαλεί “άξονα της αντίστασης”, μια ευρεία συμμαχία ένοπλων οργανώσεων που εχθρεύονται το Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, τους Χούθι της Υεμένης και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ.
Εν μέσω αυτών των ιρανοαμερικανικών συνομιλιών, το Ισραήλ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διαμηνύοντας ότι διαθέτει “σχέδιο δράσης” για αυτόν τον σκοπό.