Επικαιρότητα: Μάκης Βορίδης για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και Μεταναστευτική Πολιτική
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας για την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), τονίζοντας την ξεκάθαρη πλέον θέση της Ελλάδας. Επίσης, έκανε λόγο για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, το οποίο θα είναι αυστηρότερο.
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Εθνική και Περιβαλλοντική Σημασία
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί κάτι που εκκρεμούσε για δύο δεκαετίες, αναδεικνύοντας τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για αναπτυξιακούς λόγους.
«Επιτέλους, καθορίζουμε τις ανθρωπογενείς χρήσεις και οριοθετούμε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό έχει σημασία για τις θάλασσές μας, το περιβάλλον, την ανάπτυξη της αλιείας και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι ένα κομβικό αναπτυξιακό κομμάτι που παρέμενε ανεκμετάλλευτο για πολλά χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.
Γεωπολιτικές Επιπτώσεις και ο Ρόλος της Ελλάδας
Όσον αφορά τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον καθορίζει επίσημα την υφαλοκρηπίδα της, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τη θέση της χώρας στην περιοχή.
Μεταναστευτική Πολιτική: Φύλαξη Συνόρων και Αποτροπή Παράνομης Μετανάστευσης
Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε τη συνεργασία με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, υπογραμμίζοντας τους κοινούς στρατηγικούς στόχους για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. «Το Λιμενικό Σώμα δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη», σημείωσε.
Επιπλέον, τόνισε ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν συλληφθεί πάνω από 150 διακινητές, δηλαδή περισσότεροι από ένας κάθε μέρα, αποδεικνύοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Αυστηροποίηση του Νομοθετικού Πλαισίου για τις Επιστροφές Παράτυπων Μεταναστών
Αναφερόμενος στους παράτυπους μετανάστες και στο επερχόμενο νομοσχέδιο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, παραβιάζοντας τους νόμους. Η απάντηση, όπως είπε, είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, με έμφαση στην ανάπτυξη και διεύρυνση του συστήματος επιστροφών:
- Επιστροφή στον τόπο καταγωγής ή στην ασφαλή χώρα από την οποία προήλθαν.
- Ενίσχυση του μηχανισμού επιστροφής.
- Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, με έμφαση στον χρόνο και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διοικητικών μέτρων.
«Ο παράνομος μετανάστης πρέπει να οδηγείται σε κράτηση προκειμένου να απομακρυνθεί. Ο διοικητικός περιορισμός μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες. Όλο αυτό το σύστημα το κάνουμε αυστηρότερο σε νομικό επίπεδο», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.