Επικαιρότητα στην Τουρκία: Ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στο επίκεντρο.
Αντίδραση του Τουρκικού Τύπου στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται εκτενώς στον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αμέσως μετά την ανακοίνωσή του από τα ελληνικά Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αντιδράσεις ποικίλουν, με έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η εφημερίδα Sozcu κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για αδράνεια, με τίτλο: “Η Ελλάδα παρουσιάζει χάρτη των 12 μιλίων και η Άγκυρα παρακολουθεί”. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που απαιτεί άμεση αντίδραση από την Τουρκία. Παρά τις επισημάνσεις για τον χάρτη των 6 μιλίων, η εφημερίδα τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης.
Η Milliyet παρουσιάζει με ικανοποίηση την είδηση, καθώς υποστηρίζει ότι ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τον τουρκικό αντίστοιχο χάρτη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, μέσω του ανταποκριτή του, αναφέρεται σε “προκλητικές κινήσεις” της Ελλάδας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli.
Επιπλέον, το δίκτυο αμφισβητεί τους ελληνικούς ισχυρισμούς για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με βάση τα νησιά, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο.
Η Hurriyet παρουσιάζει τον ελληνικό χάρτη ως έκφραση “μαξιμαλιστικών φιλοδοξιών” στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο χάρτης, ο οποίος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι παρόμοιος με τον “χάρτη της Σεβίλλης” και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει να κατοχυρώσει τις θέσεις της ως “επίσημο έγγραφο” στην ΕΕ. Επισημαίνεται επίσης, η επιφύλαξη της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Εκτιμήσεις για τις Τουρκικές Αντιδράσεις
Ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης σχολιάζει ότι οι τουρκικές αντιδράσεις είναι “ήπιες του αναμενόμενου”, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις της με την ΕΕ, τόσο για την ενταξιακή της πορεία όσο και για τη συμμετοχή της σε αμυντικά προγράμματα.
Συνολικά, η δημοσιοποίηση του ελληνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, με έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις στο Αιγαίο και τις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις.