Η Ελλάδα χαρτογραφεί την υφαλοκρηπίδα της, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Χαρτογράφηση Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας: Μια Ιστορική Πρωτιά
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε την πρώτη χαρτογράφηση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως “σπουδαία” και “σημαντική μέρα” για την Ελλάδα.
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Καθορισμός Δράσεων και Γεωγραφικού Πλαισίου
Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί κείμενο ζωτικής σημασίας, καθώς καθορίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και το γεωγραφικό πλαίσιο άσκησής τους. Με άλλα λόγια, προσδιορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και η γεωγραφική έκταση στην οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές προτεραιότητες και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Τουρκική Αντίδραση: Αναμενόμενη και Βασισμένη σε Διαφορετική Αφετηρία
Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των γνωστών θέσεών της. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία έχει διαφορετική αντίληψη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι υπάρχει η οδός του συνυποσχετικού για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).
Ετοιμότητα για Συνεργασία στο Αιγαίο Πέλαγος
Παρά τις εντάσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε την ετοιμότητα για συνεργασία με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος, ιδίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία. Η Άγκυρα δημοσίευσε χάρτη που αμφισβητεί τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες γύρω από τα νησιά, κίνηση που εντείνει την ένταση.
Επόμενα Βήματα: Διπλωματία και Διεθνές Δίκαιο
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση των διαφορών μέσω του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας. Η πρόκληση παραμένει η εξεύρεση κοινού εδάφους με την Τουρκία, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και να προωθηθεί η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή. Η εστίαση παραμένει στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.