Λετονία: Πρώτη Βαλτική χώρα που εγκαταλείπει τη συνθήκη κατά των ναρκών, γιατί αποχωρεί;

Εξέλιξη στην Ανατολική Ευρώπη: Η Λετονία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Οτάβας

Το κοινοβούλιο της Λετονίας πήρε μια σημαντική απόφαση, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην αμυντική της στρατηγική. Η χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Οτάβας, μια διεθνής συμφωνία που απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού.

Ενίσχυση της Εθνικής Ασφάλειας: Η Αιτία της Απόφασης

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, αποδίδεται στην επιθυμία της Λετονίας να ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια, ιδίως υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή έχει αυξήσει τις ανησυχίες των γειτονικών χωρών της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή μελλοντική τους ασφάλεια.

Η Ινάρα Μουρνίτσε, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Οτάβας θα παράσχει στις λετονικές ένοπλες δυνάμεις μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής. Αυτό θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματική υπεράσπιση των πολιτών της Λετονίας.

Η Επίδραση στην Ευρύτερη Περιοχή

Η κίνηση της Λετονίας ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Φινλανδία, οι οποίες επίσης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη της Οτάβας για λόγους ασφαλείας. Αυτή η τάση αφήνει τη Νορβηγία ως τη μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία και παραμένει προσκολλημένη στη συνθήκη.

Η ουσία της Σύμβασης της Οτάβας και οι μη Συμμετέχοντες

Η Σύμβαση της Οτάβας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1999, έχει ως στόχο την εξάλειψη των ναρκών κατά προσωπικού παγκοσμίως. Έχει επικυρωθεί από περισσότερες από 160 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σημαντικές χώρες, όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην παγκόσμια απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.

Η απόφαση της Λετονίας θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την επίσημη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών από την κυβέρνηση της χώρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα