Μουσική Θεοδωράκη: Η Τάνια Τσανακλίδου και η Μαρία Παπαγεωργίου την πάνε Κίνα

Λυρισμός και Μουσική: Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ταξιδεύει στην Κίνα!

Το αξεπέραστο λυρικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη, όπως αναδεικνύεται στον δίσκο «Αλληλογραφία» της χαρισματικής Μαρίας Παπαγεωργίου, ετοιμάζεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό της Κίνας. Μια μοναδική συναυλία που θα φέρει κοντά δύο εξαιρετικές φωνές, που ο ίδιος ο συνθέτης είχε ξεχωρίσει για την ερμηνεία τους: την Τάνια Τσανακλίδου και τη Μαρία Παπαγεωργίου.

Η συναυλία αυτή αποτελεί την πραγματοποίηση μιας βαθιάς επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, να ακουστεί το έργο του σε μια από τις λίγες χώρες που δεν πρόλαβε να επισκεφθεί.

Η χρονιά ορόσημο του 2025 σηματοδοτεί έναν αιώνα από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ελληνική και την παγκόσμια μουσική σκηνή. Στο πλαίσιο του μεγάλου εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, οι δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες αποφάσισαν να τιμήσουν την κληρονομιά του, οργανώνοντας μια περιοδεία σε τρεις σημαντικές πόλεις της Κίνας: Σαγκάη (27 Ιουλίου), Πεκίνο (29 Ιουλίου) και Τζιανγκσί (2 Αυγούστου).

Η περιοδεία, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες (25 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2025), περιλαμβάνει και την εμβληματική ημέρα των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου, προσφέροντας στο κινεζικό κοινό μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει και να βιώσει το μεγαλείο του έργου του.

Ένα Μουσικό Ταξίδι: Από την παράδοση στην παγκόσμια αναγνώριση

Τρεις γενιές καλλιτεχνών ενώνονται για να τιμήσουν την μοναδική προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με το λαϊκό του αισθητήριο, έφερε την ποίηση στα σπίτια του λαού, ένωσε μια χώρα σε δύσκολες εποχές και κράτησε ψηλά την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, διαμορφώνοντάς την μέσα από το παγκόσμιο έργο του.

Το πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης είναι αφιερωμένο στον δίσκο “Αλληλογραφία”, που περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε μια νέα ενορχήστρωση της Μαρίας Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, οι δύο καλλιτέχνες αντάλλασσαν μηνύματα με σημειώσεις και απόψεις για την εξέλιξη του έργου, γεγονός που ενέπνευσε και τον τίτλο του δίσκου. Αποσπάσματα αυτής της αλληλογραφίας ενσωματώνονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική εμπειρία.

Στο δεύτερο μέρος, μέσα από τραγούδια και αφηγηματικά κείμενα, γίνεται μια τιμητική αναφορά στους δύο Έλληνες νομπελίστες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, των οποίων οι στίχοι ενέπνευσαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές συνθέσεις του Θεοδωράκη. Η παράσταση κορυφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένα τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο του συνθέτη, που υμνούν την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού πολιτισμού.

Συντελεστές

  • Τάνια Τσανακλίδου: Τραγούδι
  • Μαρία Παπαγεωργίου: Τραγούδι, ηλεκτρική και κλασική κιθάρα
  • Μιχάλης Βρέττας: Βιολί
  • Σοφία Ευκλείδου: Τσέλο
  • Ευριπίδης Ζεμενίδης: Ηλεκτρική κιθάρα
  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος: Synths, bass
  • Θάνος Μιχαηλίδης: Τύμπανα
  • Παντελής Θεολογίτης: Μπουζούκι
  • Ηχοληψία: Σωτήρης Παπάκος
  • Σχεδιασμός Φώτων: Περικλής Μαθιέλλης
  • Ενορχηστρώσεις: Μαρία Παπαγεωργίου, Ευριπίδης Ζεμενίδης
  • Παραγωγή: Music Path Productions & Sino-Hellenic Performing Arts

δειτε ακομα

δειτε ακομα