Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η UNESCO ανακήρυξε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας! Μια διεθνής αναγνώριση της σημασίας της γλώσσας μας.
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μια Διεθνής Αναγνώριση
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα να καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας της ελληνικής γλώσσας.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε την σπουδαιότητα της απόφασης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί διεθνή αναγνώριση της ιστορικής συνεισφοράς της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθιστώντας την ημέρα αυτή, ημέρα χαράς και εθνικής υπερηφάνειας.
Γιατί η Ελληνική Γλώσσα είναι Μοναδική;
Στην απόφασή του, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υπογραμμίζει τον ρόλο της γλώσσας ως φορέα πολιτισμού, αξιών και ταυτότητας, αναδεικνύοντας τέσσερα μοναδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας:
- Αδιάσπαστη Συνέχεια: Η ελληνική γλώσσα διατηρεί μια αδιάλειπτη προφορική παράδοση 40 αιώνων και γραπτή παράδοση 35 αιώνων (με τη Γραμμική Β) ή 28 αιώνων (με το αλφάβητο), καθιστώντας την, την μακροβιότερη γλώσσα στην Ευρώπη. Η φράση του Γιώργου Σεφέρη στην ομιλία του κατά την απονομή του Νόμπελ, «η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να ομιλείται», επιβεβαιώνει αυτή τη διαχρονική συνέχεια.
- Μοναδική Καλλιέργεια: Η γλώσσα εμπλουτίστηκε από εμβληματικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της πολιτικής. Ο Όμηρος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης αποτέλεσαν τους θεμελιωτές του δυτικού πολιτισμού, διαμορφώνοντας το λεξιλόγιο και τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας.
- Ευρεία Παρουσία: Η ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές γλώσσες και, μέσω αυτών, πολλές άλλες γλώσσες παγκοσμίως. Η διδασκαλία της αρχαίας, μεσαιωνικής και νέας ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνει τη διαχρονική της αξία.
Η Αναγνώριση της UNESCO στην Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά
Η UNESCO έχει ήδη αναγνωρίσει στοιχεία που συνδέονται με την ελληνική γλώσσα, όπως:
- Τα «Μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα του Μαντείου της Δωδώνης» και τον «Πάπυρο του Δερβενίου», που έχουν καταχωρηθεί στο Διεθνές Μητρώο Μνήμης του Κόσμου.
- Το «Πολυφωνικό Καραβάνι», που μελετά και διασώζει το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου, και τον «Βυζαντινό Ψαλμό», που ενεγράφη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η Αϊτή και η Ελληνική Επανάσταση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.
Η Συνεργασία για την Απόφαση
Το κείμενο της απόφασης συντάχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη και τον καθηγητή Χρήστο Κλαίρη, αναδεικνύοντας τη σημασία της γλωσσολογικής επιστημονικής προσέγγισης.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο και για τους φιλέλληνες να ανανεώσουν τη σχέση τους με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.