Αντιμέτωπη με προκλήσεις στον εμπορικό τομέα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να συνάψει έναν εντυπωσιακό αριθμό συμφωνιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιδίωξη για 90 Εμπορικές Συμφωνίες σε 90 Ημέρες
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ως στόχο την σύναψη 90 εμπορικών συμφωνιών μέσα σε 90 ημέρες. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο τίθεται εν μέσω μιας περιόδου έντονων εμπορικών εντάσεων και αβεβαιοτήτων.
Επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέβη στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Η ΕΕ είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με αμοιβαίο εμπόριο που πλησιάζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το προηγούμενο έτος.
Αμφιβολίες για την Επίτευξη του Στόχου
Η απουσία του Σκοτ Μπέσεντ, κορυφαίου διαπραγματευτή για τους δασμούς, από τις συνομιλίες με την ΕΕ, προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τόσες πολλές διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα. Εμπειρογνώμονες εκφράζουν σκεπτικισμό για την επίτευξη σύνθετων εμπορικών συμφωνιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Γουέντι Κάτλερ, πρώην διαπραγματεύτρια των ΗΠΑ, τόνισε ότι απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση αυτών των συμφωνιών, αμφισβητώντας την πιθανότητα επίτευξης συνολικής συμφωνίας με οποιαδήποτε χώρα εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.
Η Αντίθετη Άποψη της Κυβέρνησης
Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, υποστήριξε ότι η ομάδα των διαπραγματευτών είναι ικανή να φέρει εις πέρας όλες τις διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής και καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς την έγκρισή του.
Προβλήματα Υποστελέχωσης και Συντονισμού
Ένα επιπλέον εμπόδιο είναι ο συντονισμός 90 διαφορετικών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Πολλές κρίσιμες θέσεις παραμένουν κενές, ενώ οι υπάρχοντες αξιωματούχοι είναι συχνά απασχολημένοι με άλλες υποχρεώσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών και το USTR (Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ) στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μόνιμο προσωπικό, με αρκετές θέσεις αναπληρωτών να παραμένουν κενές, καθώς απαιτούν έγκριση από τη Γερουσία.
Αβεβαιότητα στις Αμερικανικές Θέσεις
Μία διπλωματική πηγή υπογράμμισε την αβεβαιότητα σχετικά με τις αμερικανικές θέσεις στα εμπορικά ζητήματα, σημειώνοντας ότι κάθε ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ έχει τις δικές του απόψεις. Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.
Χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν συζητήσει θέματα εμπορίου με την κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Οι συνομιλίες αυτές χαρακτηρίζονται ως “συνομιλίες” παρά ως “διαπραγματεύσεις”, υποδηλώνοντας μια πιο διερευνητική παρά ουσιαστική προσέγγιση.