Ο Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογραμμίζει τη σημασία των ισχυρών δεσμών στην οικονομία, αντιπαραθέτοντας τους με την επιβολή δασμών και εξηγεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις.
Διεθνείς Οικονομικές Εξελίξεις και η Θέση της Ελλάδας
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές εμπόριο, με ιδιαίτερη έμφαση στην στροφή των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον προστατευτισμό. Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία φαίνονται περιορισμένες, λόγω του ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (ελαιόλαδο, ελιές, αγροτικά προϊόντα, αλουμίνια, τσιμέντο, πετρελαιοειδή) αποτελούν μικρό ποσοστό του ΑΕΠ, ο Υπουργός εξέφρασε ανησυχία για τις δευτερογενείς επιπτώσεις.
Αυτές οι επιπτώσεις συνοψίζονται σε:
- Διεθνής αβεβαιότητα: Επηρεάζει τις επενδύσεις, οδηγώντας σε αναβολές.
- Θέσπιση Δασμών: Πρέπει να χτίζουμε δεσμούς, όχι να βάζουμε εμπόδια.
- Ευρωπαϊκές Εκθέσεις: Οι Έκθεση Ντράγκι και Έκθεση Λέττα υπογραμμίζουν εσωτερικά εμπόδια εντός της ΕΕ.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μια λύση win-win με τις ΗΠΑ, ευθυγραμμιζόμενος με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα περιβάλλον μηδενικών δασμών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Οικονομική Πολιτική και Μεταρρυθμίσεις
Ο Υπουργός τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμβάλλουν κατά μέσο όρο 1% στο ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο. Αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών και στην ανάγκη για πιο συστηματική στόχευση αγορών όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, θα συνεισφέρει 0,7% στο ΑΕΠ ετησίως στο τέλος της πενταετίας και μπορεί να φτάσει το 1,4% στα 10 χρόνια.
Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε τονίζοντας ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία γεννητριών ανάπτυξης χωρίς ιδεοληψίες, αφήνοντας πίσω πολιτικές “δώσ’ τα όλα” που επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές.