Νίκος Παπαθανάσης: Πώς θα γίνει η Ελλάδα Πράσινη – Οι επενδύσεις που χρειάζονται

Μια ματιά στις προσπάθειες για ένα βιώσιμο μέλλον, με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά και την πράσινη ανάπτυξη.

Επενδύοντας στην Πολιτιστική Κληρονομιά και την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, που να ενθαρρύνει τη βιώσιμη αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών μας πόρων. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στον χαιρετισμό του στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εξωτερικών, εστιάζει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία: Μοχλός Ανάπτυξης

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η μετάβαση σε μια πράσινη και γαλάζια οικονομία απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις, καινοτομία και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, αξιοποιεί σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021-2027, προωθώντας πράσινες και βιώσιμες υποδομές στον τουρισμό, ενισχύοντας τη νέα επιχειρηματικότητα και προστατεύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της ενότητας με θέμα την “Πράσινη και μπλε συμφωνία για τον τουρισμό μέσω της βιώσιμης αναβίωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Περιβαλλοντικών Πόρων”.

Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ένας παράγοντας-κλειδί για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση. Στα μικρά νησιά, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, μπορούν να ξεκινήσουν δύο χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες με στόχο τη στήριξη υφιστάμενων, νέων και μελλοντικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκων.

Συνεργασία για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ολοκληρώνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές για το συνέδριο, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν θεσμό που προάγει τη συνεργασία για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο συνέδριο προεδρεύει και συντονίζει η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα