Ευχάριστα νέα για την ελληνική οικονομία, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει θετικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, δημιουργώντας γερές βάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Θετικές Προβλέψεις για το Ελληνικό ΑΕΠ και τις Επενδύσεις
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου IV, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2025. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, με την υποστήριξη έργων που χρηματοδοτούνται από το Next Generation EU, γνωστό και ως Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, ενισχυόμενη από την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Ύφεση του Πληθωρισμού και Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις
Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, αναμένεται περαιτέρω μείωση του γενικού πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενδέχεται να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών και των μισθών.
Μείωση του Δημόσιου Χρέους
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων.
Ενίσχυση της Συμμετοχής στο Εργατικό Δυναμικό και Άρση Εμποδίων
Οι διευθυντές του ΔΝΤ τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την άρση των εμποδίων στην πλευρά της προσφοράς και την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως των γυναικών, και η βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Επιπλέον, η μείωση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων για την είσοδο των επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Μια ευρεία πρόοδος στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρέους που κληροδότησε η κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
Ενίσχυση των Τραπεζικών Κεφαλαίων
Οι διευθυντές του ΔΝΤ συνέστησαν ότι τα σημερινά αυξημένα κέρδη των τραπεζών θα πρέπει να αξιοποιηθούν πρωτίστως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών μαξιλαριών και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητά τους.