Συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης σηματοδοτούν την 80ή επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου Μπούχενβαλντ, ένα φρικτό σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας και της απανθρωπιάς.
Τιμώντας τη Μνήμη στο Μπούχενβαλντ: Μια Συγκλονιστική Επέτειος
Σήμερα, η Γερμανία τιμά την 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στην ιστορική πόλη της Βαϊμάρης, στην καρδιά της Γερμανίας. Το Ίδρυμα Μπούχενβαλντ-Μίτελμπαου-Ντόρα, αφιερωμένο στη διατήρηση της μνήμης και στη διερεύνηση της ιστορίας των στρατοπέδων, έχει ετοιμάσει μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσει τα θύματα και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί.
Περίπου δέκα επιζώντες, άνθρωποι που βίωσαν την φρίκη του Μπούχενβαλντ, αναμένονται να παρευρεθούν, μαζί με συγγενείς θυμάτων, στην κεντρική εκδήλωση. Η παρουσία επιζώντων και απογόνων προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέτειο, καθώς μεταφέρουν την προσωπική τους μαρτυρία και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη για τις επόμενες γενιές. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η χώρα στην ιστορική αυτή στιγμή.
Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων είναι η τελετή κατάθεσης στεφάνων στην ιστορική πλατεία Appelplatz, όπου κάποτε οι κρατούμενοι συγκεντρώνονταν για τις καθημερινές, εξαντλητικές αναφορές. Αυτό το σημείο, φορτισμένο με μνήμες πόνου και απώλειας, αποτελεί έναν χώρο περισυλλογής και τιμής προς τα θύματα. Ο Ναφτάλι Φιρστ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα και Κομάντος, αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία, μοιραζόμενος την εμπειρία του και τις σκέψεις του σχετικά με τη σημασία της μνήμης.
Ο κ. Φιρστ, 92 ετών, είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων Άουσβιτς και Μπούχενβαλντ, έχοντας βιώσει την φρίκη του Ολοκαυτώματος από μικρή ηλικία. Η παρουσία του και η ομιλία του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα συγκινητική και να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα να μην ξεχαστούν ποτέ οι θηριωδίες του ναζισμού.
Λίγο πριν από την επέτειο, μια διαφωνία σχετικά με την ομιλία του Ομρί Μπεμ, φιλοσόφου και εγγονού επιζώντα του Ολοκαυτώματος, προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Η ομιλία του ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της Ισραηλινής πρεσβείας, λόγω των επικρίσεων του Μπεμ για την πολιτική του Ισραήλ. Το περιστατικό υπογράμμισε την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αγγίζει η μνήμη του Ολοκαυτώματος, καθώς και τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σύγχρονη πολιτική και την ιστορική δικαιοσύνη.
Από το 1937, πάνω από 280.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και στις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του. Τουλάχιστον 56.000 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, θύματα δολοφονιών, λιμοκτονίας, ασθενειών, εξάντλησης και φρικτών ιατρικών πειραμάτων που διεξήγαγε το ναζιστικό καθεστώς. Αυτά τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία αποτελούν μια ζοφερή υπενθύμιση της απανθρωπιάς και της βαρβαρότητας του ναζισμού.
Η 80ή επέτειος της απελευθέρωσης του Μπούχενβαλντ είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τα θύματα, να αναλογιστούμε τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να αντισταθούμε σε κάθε μορφή μίσους και διάκρισης. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα παραμείνει ζωντανή και ότι το “ποτέ ξανά” θα γίνει πραγματικότητα.