Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ο Γιάννης Μπουτάρης οραματίστηκε μια μοναδική βιβλιοθήκη οίνου στην καρδιά της Νάουσας. Το όνειρό του ζωντανεύει, χάρη στην αφοσίωση της οικογένειάς του και τη σύμπραξη φορέων.
Η Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας: Ένα Όνειρο που Γίνεται Πραγματικότητα
Στις 12 Νοεμβρίου 2021, ο αείμνηστος Γιάννης Μπουτάρης, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Γιάννη Τροχόπουλο της «Future Library», περιέγραψε το βαθύ του πάθος: τη δημιουργία της πρώτης βιβλιοθήκης οίνου στην Ελλάδα, στον χώρο του πατρικού οινοποιείου στη Νάουσα. Στο μήνυμά του, μάλιστα, ανέφερε τις πρώτες του ενέργειες, όπως η αναζήτηση προσφορών για την καταλογογράφηση των βιβλίων και την ψηφιοποίηση των αρχείων για το κρασί.
Ο θάνατος του Γιάννη Μπουτάρη τον Νοέμβριο του 2024 δεν έσβησε το όραμά του. Η οικογένειά του, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (ΔΚΒΒ), το Ίδρυμα Γιάννη Μπουτάρη, την ΑΜΚΕ Future Library και διάφορα οινοποιεία, δίνουν ζωή στο όνειρο του. Η συνεργασία μεταξύ της ΔΚΒΒ και του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη, επισφραγίστηκε τον Δεκέμβριο, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Οίνου.
Ο Μιχάλης Μπουτάρης, γραμματέας του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο πατέρας μου δεν άφησε συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά το όραμά του ήταν διάχυτο στην ατμόσφαιρα και σε εμένα. Η μεταξύ μας επικοινωνία ήταν συχνά σιωπηρή». Επισημαίνει επίσης τη σημασία της δημιουργίας της Βιβλιοθήκης Οίνου, ένα έργο που θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Η βιβλιοθήκη, που αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Οκτώβριο, θα φιλοξενήσει περίπου 2.500-5.000 τόμους σχετικά με το κρασί, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής της Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα, της σπουδαίας Ελληνίδας του κρασιού. «Η Κουράκου ήταν η πρώτη δασκάλα οινολογίας του πατέρα μου και εκείνη που δημιούργησε το νομικό πλαίσιο για τα κρασιά ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη της, τα ανίψια της δώρισαν τα βιβλία και τα αρχεία της στη βιβλιοθήκη», πρόσθεσε ο Μιχάλης Μπουτάρης.
Ψηφιοποίηση και Επαυξημένη Πραγματικότητα
Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα ψηφιοποιηθούν περίπου 200.000 τεκμήρια για το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων. Το 2027, αναμένεται να ξεκινήσει μια εμπειρία Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με εικονικά αντικείμενα της συλλογής Kitsch του Γιάννη Μπουτάρη, ενισχύοντας την εμπειρία μέσω της «παιχνιδοποίησης».
Ο κ. Βογιατζής τόνισε ότι η βιωσιμότητα του αμπελώνα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και την ανάγκη για περιφερειακή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες σε περιοχές όπως η Κρήτη, το Αμύνταιο και η Γουμένισσα.
Είσοδος ελεύθερη στην εκδήλωση, με την στήριξη των δήμων Βέροιας και Νάουσας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και της ΑΜΚΕ Future Library. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά, με σκοπό την γνωριμία τους με την ξεχωριστή αμπελοοινική παράδοση της Κεντρικής Μακεδονίας.