Τέμπη: Η Κατάθεση Τριαντόπουλου και η Αναθεώρηση του Άρθρου 86
Η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών στην Προανακριτική Επιτροπή πυροδοτεί συζητήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά στην ευθύνη των υπουργών.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος επιθυμεί να καταθέσει υπόμνημα αντί να παραστεί αυτοπροσώπως, προκειμένου να αποφύγει τις ερωτήσεις από την αντιπολίτευση. Στόχος του είναι να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για ενδεχόμενη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η Πρόταση Γεραπετρίτη για Αναθεώρηση του Άρθρου 86
Ήδη από το 2016, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος. Σε συνεργασία με διακεκριμένους καθηγητές Νομικής, όπως ο Φίλιππος Σπυρόπουλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, είχε υποστηρίξει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην ποινική ευθύνη των υπουργών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο τους, προτείνεται η δίωξη των υπουργών να γίνεται με απόφαση συλλογικού δικαστικού οργάνου – της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου – και όχι της Βουλής, καταργώντας ένα προνόμιο που δεν ανταποκρίνεται πλέον στην απαίτηση για ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου.
Η Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης αναφερθεί στην αναθεώρηση του άρθρου 86, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Βουλής και ο τρόπος λειτουργίας των προανακριτικών επιτροπών δεν εξυπηρετούν την απονομή δικαιοσύνης. Έχει τονίσει ότι η αναθεώρηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αποτρέποντας την εντύπωση ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προστατεύει πολιτικούς.
Η αναθεώρηση του άρθρου 86 φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική τομή για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδίως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.