Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Harvard, εστιάζοντας σε μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική.
Προτάσεις Τσίπρα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard, ανέπτυξε τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρώπης, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν διαμορφωθεί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα τον διατλαντικό διάλογο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελεί τη βάση για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και τις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας, για αποτελέσει όχι μόνο δύναμη αποτροπής, αλλά και δύναμη ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τέσσερις άξονες πολιτικής και οικονομικής δράσης:
- Αύξηση του ορίου χρέους: Άνοδος του ορίου χρέους των ευρωπαϊκών οικονομιών από το 60% στο 100%, με αναφορά στο πρόγραμμα 900 δισ. της Γερμανίας.
- Αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου: Χρήση του δημιουργούμενου δημοσιονομικού χώρου προς όφελος όλης της Ευρώπης.
- Δημιουργία Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών: Έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους για επενδύσεις στην κοινωνική συνοχή, ενέργεια, άμυνα, υποδομές, και πράσινη μετάβαση.
- Εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς: Στην γραμμή των εκθέσεων Letta και Draghi.