Εσθονία: Στο στόχαστρο η ρωσική μειονότητα – Απαγόρευση ψήφου σε πολίτες εκτός ΕΕ;
Η Εσθονία ενέκρινε πρόταση για απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές πολιτών εκτός ΕΕ, στοχεύοντας κυρίως τη ρωσική μειονότητα. Δείτε τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.
Απαγόρευση ψήφου σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ στην Εσθονία
Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ψήφισε την Τετάρτη την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος, απαγορεύοντας σε πολίτες κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν στις εκλογές. Η κίνηση αυτή στοχεύει κυρίως τη ρωσική μειονότητα που ζει στη χώρα.
Η αναθεώρηση προβλέπει ότι “το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές θα ακυρωθεί για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Εσθονία”. Το μέτρο αφορά κυρίως τους 80.000 ρώσους πολίτες που ζουν στην Εσθονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.
Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (93 ψήφοι υπέρ, 7 κατά) και αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Πολιτικές δυνάμεις της Εσθονίας εισηγήθηκαν να μην επιτρέπεται στους ρώσους, λευκορώσους και απάτριδες (60.000 συνολικά) που ζουν στην Εσθονία, χώρα με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, να συμμετέχουν στις εκλογές, επικαλούμενες τον φόβο ρωσικής επέμβασης.
Αντιδράσεις και ανησυχίες για την απόφαση
Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας δήλωσε: “Οι αποφάσεις για τις ζωές μας εδώ δεν θα λαμβάνονται από πολίτες επιτιθέμενων κρατών. Εμείς οι ίδιοι θα αποφασίζουμε για τη γη μας”. Χαρακτήρισε την απόφαση “θεμελιώδη”.
Ωστόσο, η δήμαρχος της Νάρβα, πόλης όπου ζουν κυρίως ρωσόφωνοι, εξέφρασε την αντίθεσή της: “Η χώρα είναι διχασμένη: εσείς, οι Εσθονοί, κι εμείς, οι Ρώσοι, τους οποίους οι Εσθονοί δεν εμπιστεύονται”. Τόνισε ότι “η υπηκοότητα ή η εθνότητα δεν κάνει οποιονδήποτε απειλή για την ασφάλεια”.
Ο Μίχαλ δήλωσε πρόσφατα ότι “η Ρωσία δεν έχει αλλάξει στόχους ούτε ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες. Είναι πραγματική απειλή τόσο για την Ευρώπη όσο και για το NATO“. Επίσης, ανέφερε ότι “οι ρώσοι και οι λευκορώσοι πολίτες βλέπουν αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία με τρόπο διαφορετικό από αυτόν των εσθονών πολιτών” και ότι “αν κάποιος επιθυμεί να είναι πολίτης της Ρωσίας δεν μπορεί να συμμετάσχει στον διάλογο για την Εσθονία”.
Προηγούμενες ενέργειες και αφαίρεση μνημείων της σοβιετικής εποχής
Οι βαλτικές χώρες έχουν αποφασίσει να αφαιρέσουν ή να κατεδαφίσουν πολλά μνημεία της σοβιετικής εποχής, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, βρίσκεται σε ρωσική μαύρη λίστα επειδή υποστήριξε την καταστροφή αγαλμάτων και μνημείων της περιόδου της ΕΣΣΔ. Όταν η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων ήταν ρωσόφωνοι, οι οποίοι δεν έλαβαν αυτομάτως την υπηκοότητα.
Για την απόκτηση της υπηκοότητας απαιτείται εξέταση για τη γνώση της εσθονικής γλώσσας.