Μια ματιά στην δραματική κατάσταση στην Ουκρανία, όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από τις επιθέσεις κατά αμάχων μέχρι τις προσπάθειες για επισιτιστική ασφάλεια, η ανθρωπιστική κρίση απαιτεί άμεση δράση.
Η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, η Βοηθός Γενική Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Τζόις Μσούγια, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης. «Από την 1η Μαρτίου, κάθε μέρα σημειώνονται επιθέσεις κατά αμάχων. Είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι από τα χτυπήματα της 7ης Μαρτίου, που κόστισαν τη ζωή σε 21 αμάχους, καθιστώντας την ημέρα αυτή μια από τις πιο θανατηφόρες του έτους.»
Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, με 3,7 εκατομμύρια να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Ο εκτοπισμός αυτός επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, αυξάνοντας τον κίνδυνο έμφυλης βίας.
Περικοπές στη χρηματοδότηση και οι επιπτώσεις
Οι πρόσφατες περικοπές στη χρηματοδότηση αναγκάζουν τον ΟΗΕ να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές του. «Η συνεχής οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιχειρήσεων μας», τόνισε η κ. Μσούγια.
Η θέση της Ελλάδας και οι ειρηνευτικές προσπάθειες
Η Ελλάδα καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Έγινε αναφορά στην πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία και στην επιστροφή της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Επισιτιστική ασφάλεια και η Μαύρη Θάλασσα
Η Ελλάδα επανέλαβε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τη σημασία της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε τις συζητήσεις και τις δεσμεύσεις που επιτεύχθηκαν στη Σαουδική Αραβία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Η συμφωνία για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, με την προστασία των μη στρατιωτικών πλοίων και των λιμενικών υποδομών, θα συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τις αλυσίδες εφοδιασμού, αναδεικνύοντας τη σημασία των εμπορικών οδών από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε.
Ο ΟΗΕ εργάζεται για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα και παραμένει προσηλωμένος στην εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Ελπίδα για ειρήνη
Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την ελπίδα του ότι «οι προσπάθειες αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο».