Ανακαλύψτε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις κοινές προσπάθειες Ελλάδας-Κύπρου για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, όπως συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Επίκεντρο το Κυπριακό και η Ευρωπαϊκή Άμυνα
Σημαντικές συζητήσεις έλαβαν χώρα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της κρίσιμης πενταμερούς συνάντησης, καθώς και η ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Άμυνας.
Επενδύσεις στην Άμυνα και Προστασία των Συνόρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις από τα κράτη μέλη στην άμυνα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας όλων των συνόρων της Ένωσης, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα Στηρίζει τις Προσπάθειες για Δίκαιη Λύση στο Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για να διατηρηθεί ζωντανός ο διάλογος, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός και θα στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιδιώκοντας την Επανέναρξη των Συνομιλιών για το Κυπριακό
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία της επικείμενης Πενταμερούς στη Γενεύη, επιμένοντας ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν το 2017. Στόχος είναι η αξιοποίηση του κεκτημένου των συνομιλιών, με αποκλειστικό σκοπό την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των αρχών και των αξιών της ΕΕ. Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί προτεραιότητα.
Ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά με το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η Ένωση αντιμετωπίζει απειλές και στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των προκλήσεων στην Ουκρανία. Η γεωπολιτική ασφάλεια στην περιοχή παραμένει κρίσιμη.