Πρόστιμο 10.000€ για Οδηγούς: Ποιοι είναι οι Υπόχρεοι

Μην αφήσετε το “ξεχασμένο” όχημά σας να σας κοστίσει! Ξεκινά έλεγχος για οχήματα που κυκλοφορούν ενώ θεωρούνται ανενεργά.

Έναρξη Ελέγχων για Αδρανή Οχήματα

Ενεργοποιείται άμεσα νέα διαδικασία για τον εντοπισμό των αδρανών οχημάτων, αυτών δηλαδή που για τουλάχιστον 7 χρόνια παραμένουν ανασφάλιστα, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς ΚΤΕΟ. Στόχος είναι η εκκαθάριση των μητρώων και η αποφυγή προστίμων για τους ιδιοκτήτες.

Τα οχήματα προς έλεγχο είναι αυτά που δεν έχουν δηλωθεί σε οικειοθελή ακινησία ή αναγκαστική ακινησία ή δεν έχουν διαγραφεί, παρόλα αυτά εμφανίζονται ως ενεργά στα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.

Για την αποτελεσματική διασταύρωση των στοιχείων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρέχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) τα απαραίτητα δεδομένα για τα οχήματα και τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η πρώτη διαβίβαση στοιχείων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου.

αυτοκίνητα

Με βάση τα στοιχεία που θα λάβει από το Υπουργείο Υποδομών, την ΑΑΔΕ και τα ΚΤΕΟ (αριθμός κυκλοφορίας, αριθμός πλαισίου, στοιχεία ιδιοκτήτη), η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων χωρισμένη σε κατηγορίες:

  • Οχήματα με ανάγκη διόρθωσης στοιχείων στα μητρώα.
  • Οχήματα που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.
  • Αδρανή οχήματα: αυτά που για τουλάχιστον 7 χρόνια δεν έχουν τακτοποιημένα τέλη κυκλοφορίας, δεν είναι ασφαλισμένα και δεν έχουν περάσει από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).

Οι παραπάνω λίστες θα διαβιβαστούν στα αρμόδια Υπουργεία και την ΑΑΔΕ, και τα οχήματα που περιλαμβάνονται σε αυτές θα τεθούν σε κατάσταση προσωρινής αδράνειας, με δέσμευση σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, απαγορεύοντας οποιαδήποτε ενέργεια.

Πρόστιμα Έως 10.000 Ευρώ

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θα εντοπιστούν θα ενημερωθούν από τη ΓΓΠΣΨΔ για την προσωρινή αδράνεια του οχήματός τους και θα έχουν 20 ημέρες για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Οι επιλογές τους είναι:

  • Εάν το όχημα δεν υφίσταται ή δεν κυκλοφορεί πλέον στην Ελλάδα:
    • Υπεύθυνη δήλωση για οριστική αδράνεια.
    • Υπεύθυνη δήλωση για διαγραφή ή αναγκαστική ακινησία, με ηλεκτρονική ανάρτηση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.
  • Εάν το όχημα βρίσκεται στην Ελλάδα:
    • Θέση σε ακινησία.
    • Υπεύθυνη δήλωση για την κυκλοφορία του οχήματος στη χώρα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Οχήματα άνω των 40 ετών περνούν αυτοδίκαια σε οριστική αδράνεια εάν ο ιδιοκτήτης δεν προβεί σε επικαιροποίηση εντός τριμήνου ή αν ανήκουν σε θανόντες.

Παλιό αυτοκίνητο

Επιπλέον, σε οριστική αδράνεια εισέρχονται οχήματα που για 15 χρόνια δεν έχουν τακτοποιημένα τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, και ΚΤΕΟ, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, εφόσον δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τα τελευταία 5 χρόνια.

Όσα οχήματα βρίσκονται σε προσωρινή αδράνεια και εντοπιστούν σε περισσότερες από 3 διαδοχικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, μεταπίπτουν αυτοδίκαια σε οριστική αδράνεια.

Τα οχήματα σε οριστική αδράνεια διαγράφονται από τα μητρώα μετά από 7 χρόνια.

Σε περίπτωση εντοπισμού οχήματος σε οριστική αδράνεια ή διαγραμμένου να κυκλοφορεί, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, πλέον των τελών κυκλοφορίας του έτους εντοπισμού. Αρμόδια για την επιβολή είναι η ΑΑΔΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα