Μίχαλ Μάρτιν: Η Ιρλανδία και η Αποτροπή Δυνάμεων στην Ουκρανία

Αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ιρλανδίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του.

Η Ιρλανδία και η πιθανή ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, δήλωσε ότι η Ιρλανδία δεν θα στείλει στρατεύματα σε μια «δύναμη αποτροπής» στην Ουκρανία. Ωστόσο, εξέφρασε την πιθανότητα συμμετοχής σε αποστολή «τήρησης της ειρήνης», εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Αν εφαρμοζόταν κατάπαυση του πυρός ή αν σταματούσαν οι εχθροπραξίες, η Ιρλανδία ήταν πάντα ανοικτή σε (αποστολή) τήρησης της ειρήνης, αλλά δεν θα συμμετείχαμε σε δύναμη αποτροπής», εξήγησε ο Μίχαλ Μάρτιν. Επιπλέον, τόνισε ότι πρόκειται για δύο διακριτά πράγματα, ενόψει της έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή άμυνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ Γαλλία και Βρετανία εκφράζουν ετοιμότητα για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία με σκοπό την επιτήρηση πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την προϋπόθεση υποστήριξης από τις ΗΠΑ, ο Μίχαλ Μάρτιν, μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας του σε ειρηνευτική δύναμη, αν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

«Είμαστε ανοικτοί στο (…) να συμμετάσχουμε στην αληθινή διατήρηση της ειρήνης και να εγγυηθούμε πως η διακοπή των εχθροπραξιών θα μπορέσει να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη», συμπλήρωσε ο Μίχαλ Μάρτιν.

Η ουδετερότητα της Ιρλανδίας και οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές

Ο μικρός ιρλανδικός στρατός (8.500 μέλη) συμμετέχει παραδοσιακά σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Η Ιρλανδία, στρατιωτικά ουδέτερη, δεν είναι μέλος του NATO.

Οι κανόνες εμπλοκής των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι αυστηροί, επιτρέποντας στους στρατιωτικούς να ανοίξουν πυρ μόνο σε νόμιμη άμυνα, αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Αλλαγές στην ιρλανδική πολιτική για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις

Η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τον μηχανισμό «triple lock», που απαιτεί έγκριση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη ιρλανδικών στρατιωτικών σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η «τριπλή κλειδαριά» αποτελεί θεμέλιο της ιρλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας, ενώ πάνω από 400 πανεπιστημιακοί εξέφρασαν ανησυχίες στον πρωθυπουργό Μάρτιν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα