Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για την Ουκρανία. Ας δούμε τις θέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας.
Επέτειος Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία: Η Θέση της Ελλάδας στον ΟΗΕ
Στην καρδιά της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η συζήτηση για την Ουκρανία κυριάρχησε, με φόντο την τρίτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η Ελλάδα, δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα «καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση με στρατιωτικά μέσα της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» και πως η χώρα μας έχει σταθεί σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, υποδεχόμενη πρόσφυγες και προωθώντας ψηφίσματα για τον τερματισμό του πολέμου.
Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την ανάγκη για μια «συνολική και βιώσιμη επίλυση, μέσω της διπλωματίας, χωρίς αποκλεισμούς», τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι απλώς ένα περιφερειακό ζήτημα, αλλά μια υπόθεση που αφορά την παγκόσμια ασφάλεια.
Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει μια «δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία», με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικές παρόμοιες συγκρούσεις. Η ανάγκη για «ειρήνη που θα εγγυάται και θα δρα αποτρεπτικά τα επόμενα χρόνια» ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας.
Η Προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ντόροθι Σέι, αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε πως ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και καταδίκασε τις παραβιάσεις της Ρωσίας στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι παρά τα ψηφίσματα που απαιτούν την αποχώρηση της Ρωσίας, ο πόλεμος συνεχίζεται.
Γαλλία: Επιδιώκοντας μια Δίκαιη και Βιώσιμη Ειρήνη με Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νικόλα Ντε Ριβιέρ, παρουσίασε τις τροπολογίες των Ευρωπαϊκών χωρών στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος. Επεσήμανε ότι οι τροπολογίες αυτές αντανακλούν την πραγματική κατάσταση του πολέμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του όρου “Σύγκρουση Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ουκρανίας” με τον όρο “πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, την επαναβεβαίωση της δέσμευσης για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και την ανάγκη για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη που να σέβεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, ενώ τόνισε ότι η ειρήνη πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Προειδοποίησε επίσης ότι “οποιαδήποτε επίλυση της σύγκρουσης που αποκλείει την Ουκρανία και την Ευρώπη δεν θα είναι βιώσιμη” , καθώς θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο νομιμοποίησης της χρήσης βίας έναντι του διεθνούς δικαίου.