Αναφορές για ρωσική συμφωνία απομάκρυνσης αμάχων από την περιφέρεια Κουρσκ προς την Ουκρανία, μέσω Λευκορωσίας, έρχονται στο φως, με φόντο τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.
Απομάκρυνση κατοίκων Κουρσκ προς Σούμι
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι επετεύχθη συμφωνία για την απομάκρυνση κατοίκων της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, οι οποίοι βρίσκονται στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι. Η Ρωσίδα αξιωματούχος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, δήλωσε ότι η συμφωνία έγινε με τον Ερυθρό Σταυρό και την ουκρανική πλευρά, με σκοπό την επιστροφή των αμάχων στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας.
Προθυμία για υποστήριξη της ασφαλούς διέλευσης
Το Κίεβο είχε εκφράσει παλαιότερα την προθυμία του να διευκολύνει μια τέτοια απομάκρυνση, εφόσον υπήρχε σχετικό αίτημα από τη Μόσχα. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Ουκρανία δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδια να επιβεβαιώσει τη ρωσική ανακοίνωση, αλλά τόνισε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ασφαλή διέλευση αμάχων που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Ρωσία, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Πατ Γκρίφιθς, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την ασφαλή διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Ρωσία».
Εμπλοκή και εδαφικές διεκδικήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ουκρανικός στρατός εισέβαλε στην περιφέρεια Κουρσκ τον Αύγουστο του 2024 και εξακολουθεί να κατέχει εδάφη στην περιοχή, τα οποία το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατέχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους και έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για ανταλλαγή εδαφών.
Εκτιμάται ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Ρώσοι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στην περιφέρεια Κουρσκ λόγω της ουκρανικής επίθεσης, ενώ ορισμένοι έχουν καταφέρει να φτάσουν στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι.
Τις τελευταίες εβδομάδες η οργή των συγγενών τους στη Ρωσία αυξήθηκε, με αυτούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν έκανε αρκετά για να τους απομακρύνει.
Σπάνια συνεργασία
Οι ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου και ο επαναπατρισμός νεκρών και αμάχων αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.