Ανησυχία επικρατεί στο Ισραήλ για τις εξελίξεις στη Συρία μετά την ανατροπή του Άσαντ. Ο Νετανιάχου ζητά αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας και προειδοποιεί για δράση.
Ισραήλ: Αποστρατιωτικοποίηση της Νότιας Συρίας και Προειδοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε χθες Κυριακή την απαίτηση του Ισραήλ για «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη δυνάμεων της νέας de facto συριακής κυβέρνησης νότια της Δαμασκού, σηματοδοτώντας μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.
Σε ομιλία του σε τελετή προαγωγής αξιωματικών στην Χολόν, ο Νετανιάχου τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε δυνάμεις της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) ή του νέου συριακού στρατού να εισέλθουν στη ζώνη νοτίως της Δαμασκού». Η ΧΤΣ, μια ισλαμιστική ριζοσπαστική παράταξη, ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή.
Η αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, πρέπει να συμπεριλάβει τις επαρχίες Κουνέιτρα, Ντεράα και Σουάιντα. Η δήλωση αυτή, που αναμεταδόθηκε από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Ισραήλ τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Μετά την πτώση του Άσαντ, το Ισραήλ ανέπτυξε στρατεύματα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο υψίπεδο του Γκολάν, μια περιοχή στη νοτιοδυτική Συρία που βρίσκεται στα όρια του τμήματος που κατέχει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967 και προσάρτησε το 1981, στους πρόποδες του όρους Ερμών.
Ενίσχυση της Ασφάλειας στο Όρος Ερμών
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα «παραμείνουν στην περιοχή του όρους Ερμών και στα περίχωρά της επ’ αόριστον για να προστατεύουν τις κοινότητές μας και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή», διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου, ενισχύοντας την αίσθηση αβεβαιότητας που επικρατεί.
Ισραηλινές Επιθέσεις και Ανησυχίες
Το Ισραήλ, αντιμετωπίζοντας τις νέες de facto αρχές στη Συρία με δυσπιστία, έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού στρατού, ιδίως της αντιαεροπορικής άμυνας και ακόμη και αποθηκών χημικών όπλων. Η επιχειρηματολογία πίσω από τις επιθέσεις αυτές είναι η αποτροπή της κατάληψης αυτών των οπλοστασίων από τις νέες εξουσίες.
Προηγούμενες Επιχειρήσεις και Συνεργασία με τη Χεζμπολά
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία που ξεκίνησε επί των ημερών του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, το Ισραήλ είχε διεξαγάγει εκατοντάδες πλήγματα, κυρίως από αέρος, εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και συμμάχων του, πάνω απ’ όλα της Χεζμπολά του Λιβάνου και του Ιράν, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις του με την περιοχή.