Φόβοι για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη μετά τους σεισμούς; Το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει δράση!
Ειδική αποστολή πραγματοποιεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη Σαντορίνη, με στόχο την εκτίμηση των κινδύνων που προκαλούνται από πιθανές κατολισθήσεις, ως συνέπεια της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας.
Επιστημονική Αποστολή του ΕΚΠΑ στη Σαντορίνη: Εξέταση Κινδύνων Κατολισθήσεων
Ομάδα από το Εργαστήριο Τηλεανίχνευσης του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, ξεκίνησε εργασίες στο νησί το Σάββατο. Χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό τηλεανίχνευσης μικρής εμβέλειας (close range remote sensing) για να χαρτογραφήσουν περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν αυξημένη κατολισθητική δραστηριότητα. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, που δημιουργήθηκε λόγω της αυξημένης σεισμικότητας στην περιοχή.
Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται με καινοτόμο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) εξοπλισμένων με κάμερες υψηλής ανάλυσης και αισθητήρες LiDAR. Στόχος είναι η συλλογή ακριβών πληροφοριών σχετικά με τη διάβρωση των πρανών.
Ποιες περιοχές εξετάζονται;
Ο καθηγητής Μανώλης Βασιλάκης, ειδικός στην Τηλεανίχνευση και Μορφοτεκτονική στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με έντονη ανθρώπινη παρουσία. Συγκεκριμένα, εξετάζονται:
- Ο όρμος του Αθηνιού
- το Παλαιό λιμάνι
- το Αμμούδι
- η Αρμένη
- ο Κόρφος στη Θηρασιά
Σε αυτές τις περιοχές, η ομάδα του εργαστηρίου θα εφαρμόσει μεθοδολογίες τελευταίας τεχνολογίας για να μελετήσει τις αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους στα πρανή.
Προστασία των πολιτών και πρόληψη
«Πρέπει να προφυλάξουμε τους πολίτες από δευτερογενή γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις και καθιζήσεις», σημειώνει ο κ. Βασιλάκης. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν σεισμογράφοι και αισθητήρες, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τον πολίτη είναι να μην κινδυνεύει από πτώση βράχων.»
Η ομάδα του ΕΚΠΑ προτείνει την εγκατάσταση ραντάρ απέναντι από την καλντέρα, σε στρατηγικά σημεία, για συνεχή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των καταπτώσεων, ακόμα και σε ώρες που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι.
Ο κ. Βασιλάκης τονίζει ότι η μελέτη για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας εδώ και 20 χρόνια, με προηγούμενες μελέτες να έχουν οδηγήσει σε έργα όπως τα δίχτυα και οι φράχτες στον Αθηνιό.