Φαίνεται ότι η στροφή του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία επανακαθορίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, με τις γερμανικές εκλογές να αποτελούν κρίσιμο σημείο για το μέλλον της ηπείρου.
Η πρόκληση της γερμανικής οικονομίας
Εάν η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας αποτύχει να τονώσει την οικονομική της ανάπτυξη, το ακροδεξιό AfD θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος, όπως προειδοποιεί ο Carsten Brzeski της ING. Η γερμανική οικονομία, παρά το μέγεθός της, δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά την πανδημία, με συρρίκνωση το 2023 και το 2024, και προβλεπόμενη ανάπτυξη μόλις 0,3% για φέτος, σύμφωνα με το CNN.
Εξαγωγές: Ο κινητήριος μοχλός
Οι γερμανικές εξαγωγές είναι ζωτικής σημασίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 43% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας το 2023. Αυτοκίνητα, μηχανήματα και χημικά προϊόντα αποτελούν τις κύριες εξαγωγές. Η στήριξη στην εξωτερική ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, υπήρξε κρίσιμη.
Οι δασμοί του Τραμπ και οι επιπτώσεις
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές στις ΗΠΑ δημιουργούν ανησυχίες. Οι ήδη ανακοινωθέντες δασμοί 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο είναι ενδεικτικοί της σοβαρότητας της κατάστασης. Σύμφωνα με την Prognos, περίπου 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Γερμανία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 2,6% της συνολικής απασχόλησης.
Πιθανά σενάρια και συνέπειες
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ενός καθολικού δασμού 10% από τον Τραμπ, καθώς και δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα, εκτιμώντας σημαντικές επιπτώσεις στην γερμανική ανάπτυξη. Ο Michael Böhmer της Prognos τονίζει ότι “αν η Γερμανία δεν καταφέρει να μετατοπιστεί από παλιές βιομηχανίες σε μια οικονομία του μέλλοντος, εστιασμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, τότε δεν θα είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο”.