Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο χαρακτηρισμός του Ντόναλντ Τραμπ για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως “δικτάτορα” που ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ας δούμε τις πιθανές επιπτώσεις και τα κίνητρα πίσω από αυτή τη δήλωση.
Η Ανάλυση του Guardian για τις Δηλώσεις Τραμπ
Ο Guardian επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν σύγχυση στη Δυτική συμμαχία, καθώς ουσιαστικά κατηγορεί την Ουκρανία για την ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Τραμπ φέρεται να επαναλαμβάνει επιχειρήματα του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων ψευδών στοιχείων για τη δημοτικότητα του Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι απάντησε ότι ο Τραμπ είναι παγιδευμένος σε μια “φούσκα παραπληροφόρησης” από τη Ρωσία.
Προηγούμενες Δηλώσεις που Προμήνυαν την Κλιμάκωση
Ο Guardian αναφέρει ότι και στο παρελθόν, στελέχη κοντά στον Τραμπ έχουν αμφισβητήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ο Τζέι Ντι Βανς είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ενώ ο Έλον Μασκ έχει καλέσει τον Ζελένσκι να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η Προσωπική Δυναμική Τραμπ και οι Διεθνείς Σχέσεις
Ο Τσαρλς Κούπτσαν, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, υποστηρίζει πως οι δηλώσεις Τραμπ είναι πιθανόν μια παρορμητική αντίδραση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι σχέσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες βασίζονται στη λογική “τι έκανες για μένα σήμερα;”.
Η Επιθυμία για μια Συμφωνία και οι Προκλήσεις
Στόχος του Τραμπ φαίνεται να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, μια συμφωνία που θα αγνοεί τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους συμμάχους, ενδεχομένως δεν θα είναι βιώσιμη.
- Επιπτώσεις: Οι δηλώσεις του Τραμπ ενδέχεται να αποδυναμώσουν τη θέση της Ουκρανίας.
- Στόχος Τραμπ: Επίτευξη συμφωνίας για τερματισμό του πολέμου ανεξαρτήτως συνεπειών;
- Πιθανές εξελίξεις: Παράκαμψη Ζελένσκι και διαπραγμάτευση απευθείας με τον Πούτιν.