Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, προέβη σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του πρώην – και πιθανού εκ νέου – Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Κάλας εξέφρασε την άποψη ότι ο Τραμπ ενδεχομένως «μπέρδεψε» τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ο πρώτος κατηγορήθηκε ως «δικτάτορας».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Εσθονή πολιτικός Κάλας, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν το άκουσα αυτό, αρχικά νόμιζα πως μάλλον τους έχει μπερδέψει αυτούς τους δύο. Διότι, είναι απολύτως σαφές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο πραγματικός δικτάτορας».

Αναφερόμενη στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι πλέον εκλεγμένος, λόγω της μη διεξαγωγής εκλογών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κάλας τόνισε εμφατικά: «Η οργάνωση εκλογών κατά τη διάρκεια ενός πολέμου αυτής της κλίμακας είναι απλώς αδύνατη.»

Η κυρία Κάλας εξήγησε περαιτέρω: «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων, γεγονός που καθιστά τη διεξαγωγή δίκαιων και αντιπροσωπευτικών εκλογών ουσιαστικά ανέφικτη.» Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε επίσης τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να επιδείξουν «ψυχραιμία και ανθεκτικότητα». «Ξυπνάμε κάθε μέρα με νέες δηλώσεις εδώ και έναν μήνα, πρέπει να το συνηθίσουμε» είπε η κυρία Κάλας, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό τοπίο.

Η πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας, η οποία έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης σε περιόδους έντονων γεωπολιτικών εντάσεων, σημείωσε επίσης ότι είναι «πρόωρο να μιλάμε για ανάπτυξη στρατευμάτων ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική επικράτεια», δεδομένου ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρηνευτική συμφωνία» που να χρήζει επιτήρησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εξετάζουν τη συγκρότηση μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης, σε περίπτωση επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα αποτελείται από περίπου «30.000 στρατιωτικούς». Χθες, το Παρίσι επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία.

Ένας αξιωματούχος της Γαλλικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις σχετικά με αυτό το σχέδιο, με τη συμμετοχή διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Ας κατανοήσουμε τι είδους μήνυμα στέλνουμε αν τα δώσουμε όλα στο πιάτο στον επιτιθέμενο», υπογράμμισε από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση.

«Αυτό που κατανοούμε από τις επαφές που είχαν (σ.σ. οι Ρώσοι) με τους Αμερικανούς είναι πως δεν έχουν εγκαταλείψει τους στόχους τους», συνέχισε. «Θέλουν το μάξιμουμ. Κι επιπλέον, θέλουν να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή σαν να μην έγινε τίποτα» καταλήγει η Κάγια Κάλας, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη σημασία της επαγρύπνησης και της αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας και της διασφάλισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η γεωπολιτική ανάλυση της Κάλας υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνεκτική και ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία.