Εν μέσω εντάσεων, η Ουγγαρία αντιτίθεται στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, υποστηρίζοντας τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση.
### Η Ουγγαρία κατά των νέων κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και οργανισμών. Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη πίεση για διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 2.400 πρόσωπα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι χώρες μέλη της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν αυτές τις κυρώσεις έως τις 15 Μαρτίου, με συνομιλίες να αναμένονται στις Βρυξέλλες.
Η επιχειρηματολογία της Ουγγαρίας για τον Ρωσο-Αμερικανικό διάλογο
Ο Πέτερ Σιγιάρτο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται “τεράστια πίεση” για να παρατείνει το καθεστώς των κυρώσεων για άλλους έξι μήνες. Ωστόσο, η Ουγγαρία πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, για να βρεθεί ειρηνική λύση.
Επί της ουσίας, η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι η επιβολή περισσότερων κυρώσεων θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιγιάρτο, “πρέπει να δώσουμε χρόνο στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες”.
Η στάση της ΕΕ και ο ρόλος του Βίκτορ Όρμπαν
Η ΕΕ έχει επιβάλει 16 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ενώ η Ουγγαρία έχει ψηφίσει υπέρ όλων των κυρώσεων, έχει συχνά προσπαθήσει να τις τροποποιήσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή τους. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά τις πιέσεις, η Ουγγαρία αρνείται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην παράταση των κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν την Ουκρανία να επιτρέψει και πάλι τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη.
Αντίλογος και Προκλήσεις
Η στάση της Ουγγαρίας έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, που υποστηρίζουν τη διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Η διαφωνία αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις στην επίτευξη συναίνεσης εντός της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.