Το CNN αναλύει διεξοδικά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται μόλις έναν μήνα στον Λευκό Οίκο, αλλά έχει ήδη προκαλέσει αρκετές φορές έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια.

Το γνωστό αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επέλεξε 13 από τους πιο χαρακτηριστικούς ψευδείς ισχυρισμούς του, τονίζοντας ότι δεν ήταν οι μοναδικοί, και η επιλογή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

  • Η ιστορία με τα 100 εκατομμύρια δολάρια για προφυλακτικά στη Χαμάς: Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η Καρολάιν Λέβιτ, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ απέτρεψε τη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για προφυλακτικά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισχυρισμός αυτός όμως αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμος. Παρόλα αυτά, την επόμενη μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο επανέλαβε τον ισχυρισμό, αλλά προσέθεσε ότι τα προφυλακτικά προορίζονταν “για τη Χαμάς“. Λίγες ημέρες αργότερα, το ποσό διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.
  • “Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο”: Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, δηλώνοντας: “Δεν έπρεπε ποτέ να τον ξεκινήσετε. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία”. Αυτή η δήλωση αγνοεί την πραγματικότητα της ρωσικής επιθετικότητας και υπονομεύει τη διεθνή καταδίκη της.
  • Λανθασμένες πληροφορίες για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα που χορηγεί αυτομάτως την ιθαγένεια σε όσα παιδιά γεννιούνται στο έδαφός της. Ωστόσο, δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Μεξικού, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Η δήλωση αυτή διαστρεβλώνει την αλήθεια και παραβλέπει τις διεθνείς πρακτικές.
  • Παραποίηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο: Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι όσοι συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου δεν επιτέθηκαν, αλλά δέχθηκαν επίθεση “από την κυβέρνηση”. Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι περισσότεροι από 140 αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση εκείνη την ημέρα, ενώ πάνω από 170 άτομα έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι για επιθέσεις. Οι δηλώσεις αυτές υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα των γεγονότων και παραπλανούν την κοινή γνώμη.
  • Αβάσιμοι ισχυρισμοί για την πολιτική ύδρευσης στην Καλιφόρνια: Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες με την απόφαση της Καλιφόρνια να χρησιμοποιήσει νερό για την προστασία ενός είδους ψαριού στον βορρά της πολιτείας. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό εντελώς αβάσιμο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για να συνδεθούν οι δύο αυτές καταστάσεις.
  • Ατελείωτοι ψευδείς ισχυρισμοί για τις εκλογές του 2020: Παρά την ήττα του στις εκλογές του 2020 και τη νίκη του στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό περί “νοθείας” στις εκλογές του 2020. Μάλιστα, μόνο την ημέρα της ορκωμοσίας του το 2025, ανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές ότι του “έκλεψαν” τις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η συνεχής διάδοση ψευδών ισχυρισμών υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.
  • Αβάσιμοι ισχυρισμοί για Ολυμπιονίκες που άλλαξαν φύλο: Προκειμένου να προωθήσει την απαγόρευση της συμμετοχής τρανς αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δύο χρυσές Ολυμπιονίκες της πυγμαχίας στους Αγώνες του Παρισιού ήταν άνδρες που “έκαναν φυλομετάβαση”. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διευκρίνισε ότι και οι δύο αθλήτριες γεννήθηκαν βιολογικά γυναίκες και αγωνίζονταν πάντα σε γυναικείες κατηγορίες. Η διάδοση ψευδών πληροφοριών για τους τρανς αθλητές συμβάλλει στη διαμόρφωση αρνητικών στερεοτύπων και διακρίσεων.
  • Ο Καναδάς δεν επιθυμεί να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι Καναδοί “θα ήθελαν” να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, κάτι που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά μη δημοφιλές. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Καναδάς απαγορεύει στις αμερικανικές τράπεζες να δραστηριοποιούνται στη χώρα, κάτι που δεν ισχύει. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανακριβείς και παραβλέπουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
  • Εσφαλμένοι ισχυρισμοί για αεροπορικά ατυχήματα και πολιτικές συμπερίληψης στην FAA: Μετά τη σύγκρουση στρατιωτικού ελικοπτέρου με επιβατικό αεροσκάφος τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για προγράμματα συμπερίληψης στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), χωρίς να προσκομίσει καμία απόδειξη. Επίσης, κατηγόρησε την FAA ότι προσπάθησε να προσλάβει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αναπηρίες, παρόλο που το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει επί της δικής του κυβέρνησης το 2019. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παραπλανητικοί και αποσκοπούν στην κριτική της κυβέρνησης Μπάιντεν με αβάσιμα επιχειρήματα.
  • Παρανόηση των δασμών και της λειτουργίας τους: Μιλώντας για τους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εισέπραξαν “τεράστια ποσά από την Κίνα”. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι δασμοί πληρώνονται από τους Αμερικανούς εισαγωγείς και όχι από τις ξένες κυβερνήσεις, όπως επιβεβαιώθηκε από μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας της ομοσπονδιακής επιτροπής εμπορίου. Η δήλωση αυτή διαστρεβλώνει την οικονομική πραγματικότητα και παραπλανεί το κοινό σχετικά με το ποιος επωφελείται από τους δασμούς.
  • Υπερβολική αύξηση των ποσοστών αυτισμού: Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του ότι πριν από 20 χρόνια, η διάγνωση αυτισμού ήταν “1 στα 10.000 παιδιά” και τώρα είναι “1 στα 34”. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το ποσοστό το 2004 ήταν 1 στα 125 παιδιά, ενώ η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη διάγνωση και την αυξημένη ευαισθητοποίηση. Η δήλωση αυτή υπερβάλλει την αύξηση των ποσοστών αυτισμού και αγνοεί τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση.
  • Λανθασμένος ισχυρισμός για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά από την Κίνα: Κατά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα “ελέγχει τη Διώρυγα του Παναμά” και πρόσθεσε: “Δεν τη δώσαμε στην Κίνα, τη δώσαμε στον Παναμά και τώρα θα την πάρουμε πίσω”. Η Διώρυγα ανήκει και λειτουργεί από τον Παναμά, και όχι την Κίνα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος και παραβλέπει την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.
  • Δεν υπήρξε κυριαρχία στη νεανική ψήφο: Κατά τον εορτασμό της νίκης του στις εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τη νεανική ψήφο “με διαφορά 36 μονάδων”. Σύμφωνα με τα exit polls, έχασε τη νεανική ψήφο από την Καμάλα Χάρις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κέρδισε με τέτοια διαφορά. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ανακριβής και διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα των exit polls σχετικά με τη νεανική ψήφο.