Η Στροφή Τραμπ προς Ρωσία: Οι Φόβοι της Κίνας | CNN Ανάλυση

Εμπλοκή της Κίνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας: Μια πρόκληση για τον Σι Τζινπίνγκ;

Η πιθανή αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Κίνα. Πώς θα επηρεάσει η προσέγγιση Τραμπ τη σχέση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν;

Πεκίνο και η Ουκρανική Κρίση: Ένας Διπλωματικός Γρίφος

Μέχρι πρότινος, φαινόταν πως η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο Τραμπ είχε υπονοήσει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Σι, αξιοποιώντας την οικονομική επιρροή της Κίνας στη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση. Όμως, το Πεκίνο βρέθηκε στο περιθώριο των εξελίξεων.

Τα διακυβεύματα είναι σημαντικά για τον Σι, ο οποίος έχει επενδύσει στην προσωπική του σχέση με τον Πούτιν και στη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, θεωρώντας τη Ρωσία στρατηγικό σύμμαχο στον αγώνα ισχύος με τη Δύση. Η επιλογή του να μην καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και να στηρίξει τη Μόσχα, έχει στοιχίσει στην Κίνα την εμπιστοσύνη της Ευρώπης.

Κινεζική Αντίδραση και Διπλωματικές Κινήσεις

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες, την ίδια ημέρα που Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία για να θέσουν τις βάσεις για διαπραγματεύσεις. Αν δεν υπήρχε η άμεση εμπλοκή του Τραμπ με τον Πούτιν, το Πεκίνο ίσως θα προσπαθούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να φέρει τον Ρώσο ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μελλοντικός Ρόλος της Κίνας

Παρόλο που δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα έχει ρόλο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, παρατηρητές εκτιμούν ότι αν υπάρξει συμφωνία, το Πεκίνο θα μπορούσε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία μέσω του ΟΗΕ και θα επιθυμούσε να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη και Στρατολόγηση από την Ουκρανία;

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Ευρώπη.

Παράλληλα, η Ουκρανία φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να “στρατολογήσει” την Κίνα ως σύμμαχο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εμπλακεί η Κίνα για να ασκηθεί πίεση στον Πούτιν, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος και πως βλέπει για πρώτη φορά ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να καθίσουν χώρες «έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη για την εγγύηση της ασφάλειας, την παροχή βοήθειας, την αναχαίτιση του Πούτιν και την επένδυση στην ανάκαμψη της Ουκρανίας».

δειτε ακομα

δειτε ακομα