Η προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να φέρει εις πέρας την προεκλογική του δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με ταχείς ρυθμούς, ανεξαρτήτως των συνεπειών για την Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει προκαλέσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο..

Ωστόσο, η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν είναι οι μοναδικοί σημαντικοί παράγοντες που θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της στροφής του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία. Η πιθανή επανεκλογή Τραμπ και η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού.

Στο Πεκίνο, η απρόσμενη τροπή των γεγονότων έχει αρχίσει να γεννά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νέα αμερικανική προσέγγιση θα επηρεάσει τη σχέση του Κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τις εύθραυστες σχέσεις της Κίνας με την κυβέρνηση Τραμπ. Η γεωπολιτική ανάλυση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας και η επιρροή της αμερικανικής πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, φαινόταν ότι η Κίνα θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Τραμπ για την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα υποδείξει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Σι, αξιοποιώντας την οικονομική επιρροή της Κίνας έναντι της Ρωσίας, προκειμένου να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Αυτό θα εναρμονιζόταν με τις μακροχρόνιες προσπάθειες του Πεκίνου να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ουδέτερο μέρος και εκπρόσωπο της φωνής του Παγκόσμιου Νότου, έτοιμο να μεσολαβήσει για την ειρήνη στην καταστροφική σύγκρουση, παρά τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι προμηθεύει την αμυντική βιομηχανία της Μόσχας με αγαθά διπλής χρήσης. Η στάση της Κίνας στην Ουκρανική κρίση και ο ρόλος της ως πιθανού μεσολαβητή αποτελούν σημαντικά στοιχεία.

Ωστόσο, πλέον το Πεκίνο, όπως και η Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει παραμείνει στο περιθώριο των ραγδαίων εξελίξεων, που σύμφωνα με παρατηρητές, αιφνιδίασαν τους Κινέζους αξιωματούχους. Η θέση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα και οι διπλωματικές εξελίξεις παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα για τον ηγέτη της Κίνας, Σι, ο οποίος εδώ και χρόνια καλλιεργεί σχολαστικά τόσο τον προσωπικό του δεσμό με τον «παλιό του φίλο» Πούτιν όσο και τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, θεωρώντας τον βόρειο γείτονά του ως κεντρικό εταίρο σε έναν ευρύτερο αγώνα ισχύος με τη Δύση. Η στρατηγική σχέση Κίνας-Ρωσίας και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της αποτελούν κρίσιμο σημείο.

Το CNN αναφέρει ότι ο Κινέζος ηγέτης ανέλαβε ένα υπολογισμένο ρίσκο όταν τα ρωσικά τανκς διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα πριν από τρία χρόνια. Η απόφασή του να μην καταδικάσει την εισβολή και να προμηθεύσει τη Μόσχα με βασικά αγαθά, είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και να κινητοποιήσει τους Αμερικανούς συμμάχους στην Ασία να συνεργαστούν στενότερα με το ΝΑΤΟ. Οι επιπτώσεις της ουδετερότητας της Κίνας στην Ουκρανική κρίση αναλύονται διεξοδικά.

Κινέζοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για τη «συμφωνία» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η διπλωματική στάση της Κίνας και οι προσπάθειες για ειρήνευση παραμένουν στο προσκήνιο.

«Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που ευνοούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης, Γουάνγκ Γι, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, την ίδια ημέρα που κορυφαίοι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, για να θέσουν τις βάσεις για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία και η συμμετοχή της Κίνας εξετάζονται.

tramp0

Εάν ο Τραμπ δεν ήταν σε θέση να εμπλακεί άμεσα με τον Πούτιν, το Πεκίνο μπορεί να είχε προσπαθήσει να μειώσει κάποιες τριβές με τις ΗΠΑ, συνεργαζόμενο με την Ουάσινγκτον για να φέρει τον Ρώσο ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πλέον δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα αναλάβει οποιονδήποτε ρόλο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Η αμερικανο-κινεζική συνεργασία για την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης και οι προοπτικές της αποτελούν θέμα συζήτησης.

Ωστόσο, παρατηρητές λένε ότι αν επιτευχθεί συμφωνία, το Πεκίνο θα μπορούσε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Εθνών και θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας. Η πιθανή συμμετοχή της Κίνας στην ειρήνευση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αναλύεται.

Προς το παρόν, οι Κινέζοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να κερδίσουν πίσω τη χαμένη αγάπη της Ευρώπης – καλώντας σε δημόσιες δηλώσεις τους «όλα τα σχετικά μέρη και τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση» να «συμμετάσχουν στη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών», σε ένδειξη αναγνώρισης του δικαιώματος της Ευρώπης να έχει μια θέση στο τραπέζι. Η επαναπροσέγγιση Κίνας-Ευρώπης και ο ρόλος της Ευρώπης στις ειρηνευτικές διαδικασίες αποτελούν σημαντικά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, προσπάθησαν επίσης να αναδείξουν τις δυνατότητές τους να αναλάβουν ρόλο, υπονοώντας παράλληλα ότι η προφανής στροφή του Τραμπ προς τον Πούτιν αποδεικνύει ότι η στάση του Πεκίνου ήταν σωστή από την αρχή. Η κινεζική προοπτική για την ουκρανική κρίση και η ανάλυση των διεθνών σχέσεων παρουσιάζονται.

Εντωμεταξύ, η Ουκρανία, έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να «στρατολογήσει» την Κίνα ως σύμμαχό της. Η ουκρανική προσέγγιση προς την Κίνα και οι πιθανές συνέπειες αναλύονται.

trump 11

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει λάβει ελάχιστη προσοχή από το Πεκίνο από την έναρξη του πολέμου, υπέδειξε κάτι τέτοιο μετά από μια συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη, Γουάνγκ, και Ουκρανών αξιωματούχων στη Γερμανία. Η ουκρανική διπλωματία και οι προσπάθειες για διεθνή υποστήριξη εξετάζονται.

«Είναι σημαντικό για εμάς να εμπλέξουμε την Κίνα ώστε να βοηθήσει να ασκηθεί πίεση στον Πούτιν, για να τερματίσει τον πόλεμο. Βλέπουμε, νομίζω, για πρώτη φορά, το ενδιαφέρον της Κίνας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες επιταχύνονται τώρα». Οι δηλώσεις του Ζελένσκι και η ουκρανική στρατηγική αναλύονται.

Όσον αφορά το ποιος θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι χώρες «έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη για την εγγύηση της ασφάλειας, την παροχή βοήθειας, την αναχαίτιση του Πούτιν και την επένδυση στην ανάκαμψη της Ουκρανίας». Οι προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και οι προσδοκίες της Ουκρανίας παρουσιάζονται.