Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε σήμερα την κρισιμότητα της διασφάλισης εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία στο πλαίσιο οποιωνδήποτε συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης στην κρίση με τη Ρωσία, μια σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια. Η δήλωση αυτή έγινε μετά από επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι με τον Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις επαφές με τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας και προχώρησαν σε «συντονισμό των επόμενων ενεργειών μας». Η εστίαση παραμένει στην ανάγκη για ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον Πούτιν να εξαπατήσει ξανά κανέναν», υπογράμμισε ο Ζελένσκι. «Πριν από οποιαδήποτε πιθανή διαπραγμάτευση, είναι απαραίτητο όλοι οι εταίροι να κατανοήσουν ξεκάθαρα ότι οι ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας αποτελούν πρωταρχική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης.» Αυτή η δήλωση αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αποτρέψουν την επανάληψη της επιθετικότητας.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε, επίσης μέσω ανάρτησής του στο X, ανέφερε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουκρανία αυτές τις ημέρες.

Αναφερόμενος σε αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα είναι η ανάγκη για μια εγγυημένη ειρήνη, και όχι απλώς μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει να υπάρχει η πεποίθηση ότι, σε λίγους μήνες ή χρόνια, ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει με τον πόλεμό του», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Άγκυρας στην περιφερειακή ασφάλεια. Η Ουκρανία επιδιώκει ευρεία εκπροσώπηση από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Τουρκίας και άλλων εταίρων, για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της.