Σε εκτενή αναφορά για την τραγωδία των Τεμπών, τον αδόκητο χαμό του γιου της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με το Παρίσι και στο πλαίσιο συζήτησης στο Thessaloniki Summit 2025.
Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν πρόκειται για απλή πόλωση, αλλά για μια χυδαία τοξικότητα και μια συνειδητή προσπάθεια να βυθιστεί η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και την πρόκληση ζημιάς στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Αυτά που ακούστηκαν ξεπερνούν κάθε όριο! Έχω βιώσει πολλά στην πολιτική μου πορεία: χαρακτηρισμούς ως προδότη, γερμανοτσολιά, παιδεραστή, ακόμη και δολοφόνου. Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Πρέπει να μπει ένα τέλος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο!»
«Τα τρολ μεταφέρονται στη Βουλή. Αυτό είναι το πολιτικό κλίμα που αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας. Μια ανείπωτη τραγωδία χρησιμοποιείται από κάποιους όχι για να αναζητηθεί η αλήθεια, να ξεκινήσει η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη, να βελτιώσουμε τα τρένα μας, αλλά για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής. Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση; Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, ας έρθουν να μας ρίξουν! Η χώρα έχει ισχυρούς θεσμούς και η κυβέρνηση έχει λαϊκή εντολή έως το 2027. Έχουμε ζήσει τη Marfin, την πλατεία αγανακτισμένων. Δεν υπάρχει κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση.»
«Ένα δίκαιο αίτημα για απονομή δικαιοσύνης μετατρέπεται σε ένα τοξικό κλίμα, και για αυτό φέρει τεράστιες ευθύνες σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δεν αναφέρομαι μόνο στους πιο ακραίους, που αναμασούν τις ίδιες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στα συστημικά κόμματα, και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση που αμφισβητεί τη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς είναι δυνατόν να πεθάνει ένας άνθρωπος και να υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτό βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός;»
«Έχω ένα χρέος και πρώτη μου ευθύνη είναι να διατηρήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω τόσο ταραγμένων καιρών. Και αυτό ακριβώς θα κάνω. Όσον αφορά τη θεσμική τάξη, αναμένω την πρόταση δυσπιστίας. Περιμένω να πέσουν οι μάσκες στη Βουλή, να μιλήσουμε για τα λάθη. Εάν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αμέσως μετά το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΜ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να ακούσει ο λαός, που δεν είναι καχύποπτος.»
«Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό. Όμως, τη δικαιοσύνη δεν την αποδίδουν ούτε τα τρολ, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια!»
«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση. Ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα, το κόστος ενέργειας, η προστασία των συνόρων, η ισορροπία μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση, είναι ζητήματα στα οποία η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, ήρθε η ώρα να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Δεν πρέπει να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, αλλά να ευθυγραμμίσουμε τη γεωπολιτική μας ισχύ με το αποτύπωμά μας.»
Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ, Ευρώπης και ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά συζητάμε για έναν διαφορετικό κόσμο. Οι κανόνες που ίσχυαν για δεκαετίες μπορεί να μην ισχύουν πλέον. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την αλήθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω στην Ατλαντική συμμαχία.»
«Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά με την αμερικανική διοίκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αντικαταστήσει σε δύο χρόνια τις ΗΠΑ και τον ρόλο που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την πατρίδα μας, πρέπει να διαφυλάξουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.»
Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει σχεδόν μηδενιστεί, αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον. Επιδιώκουμε την πράσινη μετάβαση, γιατί μακροπρόθεσμα θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε.»
«Είναι απαραίτητο η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ενιαία, και για αυτό θεωρώ κρίσιμη την επένδυση σε διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι πλέον εξαγωγική χώρα στην ενέργεια, γεγονός που σημαίνει ότι προσφέρουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τους γείτονές μας. Υπάρχουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, και αναμένω προτάσεις από την Πρόεδρο της Επιτροπής για το πώς θα μειώσουμε τις τιμές συνολικά στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις.»