Αντιδράσεις και Δράσεις στη Βουλή για την Επέτειο των Τεμπών
Μια σύνοψη των εξελίξεων που αναμένονται στη Βουλή μετά το συλλαλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών και την Καθαρά Δευτέρα, με έμφαση στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και πιθανή πρόταση δυσπιστίας.
Έναρξη Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών
Μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των Τεμπών και την Καθαρά Δευτέρα, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Στο επίκεντρο βρίσκεται η έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 4 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου. Η διαδικασία περιλαμβάνει ομιλίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τοποθετήσεις βουλευτών, ενώ θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για τον καθορισμό των αδικημάτων για τα οποία θα ελεγχθεί.
Συζήτηση για τα Τέμπη
Ενδεχομένως, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς.
Πιθανή Πρόταση Δυσπιστίας
Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να γίνει και παραμονή της επετείου των δύο χρόνων από το δυστύχημα στα Τέμπη. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σταματούν για τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, διεξάγεται τριήμερη συζήτηση που καταλήγει σε ψηφοφορία.
Δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, με 156 βουλευτές, η πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης μέσω αυτής της διαδικασίας είναι περιορισμένη. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ από μόνο του δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, καθώς απαιτούνται 50 βουλευτές για την υποβολή του αιτήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32. Επομένως, απαιτείται συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.