Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου για την μαύρη επέτειο των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου, και την αργία της Καθαράς Δευτέρας στις 3 Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσουν με έντονους ρυθμούς οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή συζήτησης στην Βουλή σχετικά με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς και η σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό της Βουλής, την Τρίτη 4 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου. Μετά τις ομιλίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τις τοποθετήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία με κάλπη, για τον καθορισμό των αδικημάτων για τα οποία θα διεξαχθεί έλεγχος στον πρώην υφυπουργό.
Εκτιμάται ότι την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, θα λάβει χώρα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, η οποία έχει ζητηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά, δίνοντας την ευκαιρία για μια εκτενή ανάλυση των συνθηκών του δυστυχήματος των Τεμπών.
Παράλληλα, παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενδεχομένως σε συνεννόηση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Σημειώνεται ότι, για λόγους πολιτικού συμβολισμού, η συγκεκριμένη κίνηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί παραμονές της συμπλήρωσης δύο ετών από την τραγωδία. Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες διακόπτονται για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων διεξάγεται σχετική συζήτηση που ολοκληρώνεται με ψηφοφορία. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο πτώσης, δεδομένου ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 156 βουλευτές, διασφαλίζοντας έτσι την πλειοψηφία.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την δυνατότητα να καταθέσει αυτοτελώς πρόταση μομφής, καθώς διαθέτει 32 βουλευτές, ενώ για την υποβολή του σχετικού αιτήματος απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές. Κατά συνέπεια, απαιτείται η συνεργασία με ένα ή περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών.