Ανησυχητική αύξηση καταγράφεται στα αντιμουσουλμανικά περιστατικά στη Μεγάλη Βρετανία, με τα τελευταία στοιχεία να αποκαλύπτουν ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2024. Σύμφωνα με τον οργανισμό παρατηρητήριο Tell MAMA, η έξαρση αυτή συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος, όπως αναφέρεται, έχει «πυροδοτήσει σε υπερβολικό βαθμό» το διαδικτυακό μίσος και την ισλαμοφοβία.

Ο οργανισμός Tell MAMA κατέγραψε και επιβεβαίωσε 5.837 περιπτώσεις αντιμουσουλμανικού μίσους κατά το τελευταίο έτος. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τόσο περιστατικά που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, μέσω διαδικτυακών απειλών και ρητορικής μίσους, όσο και δια ζώσης, όπως επιθέσεις και διακρίσεις. Συγκριτικά, πέρυσι είχαν καταγραφεί 3.767 κρούσματα, ενώ το 2022 ο αριθμός ήταν 2.201, καταδεικνύοντας μια δραματική αύξηση.

Τα δεδομένα του οργανισμού Tell MAMA συλλέγονται από το 2012, αξιοποιώντας συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών με τις αστυνομικές αρχές σε Αγγλία και Ουαλία, εξασφαλίζοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στατιστικών.

«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει σημαντικά το αντιμουσουλμανικό μίσος», τονίζει η ανακοίνωση του οργανισμού. «Ο πόλεμος στη Γάζα, σε συνδυασμό με τραγικά γεγονότα, όπως οι δολοφονίες στο Σάουθπορτ, και οι μαζικές διαδηλώσεις, συνέβαλαν σε μια αύξηση των αναφορών για αντιμουσουλμανικά περιστατικά που καταγράφηκαν στο Tell MAMA από το 2023 έως το 2024», επισημαίνεται.

Ο Ιμάν Άτα, διευθυντής του οργανισμού, χαρακτήρισε την αύξηση των περιστατικών ως απαράδεκτη και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις μελλοντικές επιπτώσεις. Η ρητορική μίσους και η ισλαμοφοβία, όπως τονίζει, διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή και απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

Ο οργανισμός Tell MAMA (Μετρώντας τις Αντιμουσουλμανικές Επιθέσεις) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του αντιμουσουλμανικού μίσους, την προώθηση της κατανόησης και τη στήριξη των θυμάτων.

Παρόμοια ανησυχητική αύξηση έχει καταγραφεί και στα επίπεδα μίσους προς τους εβραίους σε ολόκληρη τη Βρετανία, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην καταπολέμηση όλων των μορφών μίσους και διακρίσεων.

Σύμφωνα με την Τell MAMA, η αύξηση των περιστατικών μίσους κατά μουσουλμάνων, που τροφοδοτείται από την ισλαμοφοβία, συνδέεται επίσης με τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στην πόλη Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας το περασμένο καλοκαίρι. Η διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδείνωσε την κατάσταση.

Οι ψευδείς πληροφορίες που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζαν ότι ο δράστης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη τουλάχιστον 52 ετών, ήταν ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής μετανάστης. Αυτό οδήγησε σε επεισόδια σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας τους κινδύνους της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι ενάντια στο μίσος και τον εξτρεμισμό. Παροτρύνουμε επίσης όσους κατέχουν θέσεις επιρροής και τις δημόσιες αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα που χρησιμοποιούν μπορεί να ενισχύει τα στερεότυπα στις κοινότητες», δήλωσε ο Άτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση και την κοινωνία για την πάταξη του αντιμουσουλμανικού μίσους.

Η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και του αντιμουσουλμανικού μίσους απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση, τη συνεργασία με τις κοινότητες και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής, αισθάνονται ασφαλείς, σεβαστοί και μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.