Φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα για την Ουκρανία, μέχρι που πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αφού αποκλείστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, από τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Τραμπ προχώρησε σε έναν αμφιλεγόμενο ισχυρισμό, κατηγορώντας ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και χιλιάδες θύματα.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, σε δηλώσεις που χαρακτηρίζονται ως οι πιο εχθρικές του μέχρι σήμερα απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο, ο Τραμπ επανέλαβε έναν ισχυρισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ρώσου Προέδρου: ότι ήρθε η ώρα για εκλογές στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του Ζελένσκι από την εξουσία.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν φόβοι ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επιδιώξει να επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία που θα ευνοεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.
Επιπλέον, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, που είχε δηλώσει μετά από συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα ήταν δίκαιη για όλες τις πλευρές.
Η κριτική του Τραμπ προς τον Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά είχε αντιμετωπιστεί ως ήρωας από τις ΗΠΑ για την αντίστασή του στην ρωσική εισβολή, αποτελεί σημάδι αλλαγής πλεύσης στην αμερικανική πολιτική. Φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση, από την υποστήριξη του θύματος, περνά στην επιβράβευση του επιτιθέμενου.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν διεξάγονται εκλογές στην Ουκρανία, επειδή υπάρχει στρατιωτικός νόμος», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Mar-a-Lago. Υποστήριξε επίσης ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι είναι «στο 4%» και η χώρα έχει μετατραπεί σε «ερείπιο».
«Σήμερα άκουσα: “Ω, δεν μας καλέσατε”», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας για τον αποκλεισμό από τη διαδικασία ειρήνης. «Είστε εκεί για τρία χρόνια. Θα έπρεπε να το είχατε τελειώσει μετά από τρία χρόνια. Δεν θα έπρεπε να το είχατε ξεκινήσει καν. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», πρόσθεσε.
Ουσιαστικά, ο Τραμπ υπονοεί ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε συμβιβαστεί με τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας φιλορωσικής κυβέρνησης στο Κίεβο ή στην παραχώρηση εδαφών στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η αντίδραση του Τραμπ στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, και η πιθανότητα συνάντησης με τον Πούτιν αργότερα μέσα στον μήνα, ενισχύει την ήδη ευνοϊκή για τη Ρωσία κατάσταση. Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν την αντίσταση των Ευρωπαίων στις ειρηνευτικές του προτάσεις, καθώς η κυβέρνησή του επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβλέπει την τήρηση οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.
Ο Τραμπ δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα έμοιαζε μια ειρηνευτική συμφωνία, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση πως η βασική του επιδίωξη είναι μια πολιτική νίκη, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την Ουκρανία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η προσέγγιση του Τραμπ προς τον Πούτιν δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους Ρεπουμπλικάνους. Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη «εγκληματία πολέμου» που θα έπρεπε να φυλακιστεί «για το υπόλοιπο της ζωής του, αν όχι να εκτελεστεί». Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «έχει τη δίψα για αίμα του Στάλιν», χωρίς όμως να επικρίνει άμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ρευστή, και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράζεται μέσω των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας στην προσπάθεια για ειρήνη και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.