Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό του ρόλο στην προάσπιση της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρία Σωτηρία Ντούνη, η οποία επισκέφθηκε τον κ. Κακλαμάνη στο γραφείο του την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της Έκθεσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και μιας σημαντικής Επισκόπησης του Νομοθετικού Πλαισίου για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ειδικά για όσους έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης. Τόνισε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτός από αναπόσπαστο κομμάτι της Δικαιοσύνης, αποτελεί τον κατεξοχήν θεματοφύλακα της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων πόρων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε κάθε κυβέρνηση να στηρίζει το έργο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με επαρκές έμψυχο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις αυξημένες απαιτήσεις.
Αναφορικά με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα, η κυρία Ντούνη αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη επισκόπηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και στην εμπλοκή πολλών φορέων στη διαχείρισή τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη συντονισμού αποτελεί πρόκληση για την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη αυτών των μνημείων.
Η κυρία Ντούνη τόνισε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα 19 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με το Ζαγόρι να είναι το πιο πρόσφατο (2023). Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει Μνημεία Φυσικού Κάλλους αναγνωρισμένα από την UNESCO, παρά μόνο δύο μεικτά (φυσικού και πολιτιστικού κάλλους), τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος.
Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε την κρισιμότητα της ύπαρξης διαχειριστικών σχεδίων για όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι μόνο τρία από αυτά διαθέτουν σήμερα. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού φορέα, υπεύθυνου για την ολιστική διαχείριση και προστασία όλων των μνημείων, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας για τις μελλοντικές γενιές.