Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία: Μια νέα εποχή στις σχέσεις τους;
Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να χαράξουν τον δρόμο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η συνάντηση, η πιο εκτενής εδώ και τρία χρόνια, έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει μια συμφωνία που θα ήταν ευνοϊκή για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Συνομιλίες στη Ριάντ
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι Diriyah στην Ριάντ και διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες. Σύμφωνα με τον Μάρκο Ρούμπιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ανώτατης ομάδας εργασίας για τη στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την εξερεύνηση στενότερων σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας.
Αλλαγή στην Αμερικανική Στρατηγική
Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον απέναντι στη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται τώρα να απομακρύνεται από την πολιτική της απομόνωσης της Μόσχας. Ο Ρούμπιο τόνισε ότι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Οι Πρωταγωνιστές των Συνομιλιών
Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο κύριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Από την πλευρά των ΗΠΑ, παρόντες ήταν ο Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, και ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.
Οι Απαιτήσεις της Ρωσίας για την Ειρήνη
Η Ρωσία ενδέχεται να θέσει όρους παρόμοιους με αυτούς που είχε θέσει πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2021: ουδετερότητα της Ουκρανίας και παύση της ανάπτυξης όπλων του ΝΑΤΟ σε χώρες που προσχώρησαν μετά το 1997, όπως η Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη (Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία).
Επιπλέον, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία απαιτεί την ακύρωση της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου του 2008, η οποία υποσχέθηκε την ενδεχόμενη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Οι συνομιλίες στη Ριάντ προσφέρουν στην Σαουδική Αραβία και τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την ευκαιρία να ενισχύσουν τον ρόλο τους στη διεθνή σκηνή, αναλαμβάνοντας έναν κεντρικό ρόλο ως μεσολαβητές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Αντιδράσεις και Ανησυχίες
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο και μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, που φοβούνται ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα μπορεί να επιδιώξουν μια συμφωνία που θα παραμερίζει τα συμφέροντά τους. Η Γαλλία συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συντονίσουν την αντίδρασή τους.
Επόμενα Βήματα
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο μέτωπο λόγω των διαφωνιών σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της Ουκρανίας και τις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.