Οι τέσσερις διεκδικητές της καγκελαρίας της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς (SPD – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU – Χριστιανοδημοκρατική Ένωση/Χριστιανοκοινωνική Ένωση), ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι – Bündnis 90/Die Grünen) και η Αλίς Βάιντελ (AfD – Εναλλακτική για τη Γερμανία), συμμετείχαν στην «εκλογική αρένα» (Wahlarena), μια δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Κυριακής. Οι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών σχετικά με κρίσιμα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό σύστημα, η πρόσβαση στην περίθαλψη, η στεγαστική κρίση, η μεταναστευτική πολιτική και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις. Η Αλίς Βάιντελ βρέθηκε στο επίκεντρο πιεστικών ερωτήσεων σχετικά με το πώς οι προσωπικές της επιλογές συμβαδίζουν με τις πολιτικές θέσεις του AfD, ενώ οι Όλαφ Σολτς και Φρίντριχ Μερτς κατέστησαν σαφές ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του άλλου.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε απευθείας από το Παρίσι, όπου είχε προηγουμένως συμμετάσχει σε συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες για την αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία μετά τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών, ρωτήθηκε σχετικά με τις προθέσεις του για τη διατήρηση ισχυρών διατλαντικών σχέσεων. Στην απάντησή του, ο κ. Σολτς αναγνώρισε την ιστορική σημασία των γερμανοαμερικανικών δεσμών, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια και την οικονομία ως βασικούς τομείς συνεργασίας, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, για πιθανή ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. «Εάν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με νηφαλιότητα, μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές πολιτικές, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος. «Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν μια μορφή “ασφάλειας ζωής” για τη Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, πρέπει να απορρίψουμε την ιδέα ότι ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει στην γερμανική προεκλογική εκστρατεία και δηλώνει ότι τα ακροδεξιά κόμματα δεν είναι τόσο κακά. Αυτό ισχύει και για τη διαμάχη σχετικά με τους τιμωρητικούς δασμούς. Σε αυτό το θέμα, η στάση αυτοπεποίθησης είναι επίσης χρήσιμη», τόνισε ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι είχε ασκήσει δημόσια κριτική στις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη Γροιλανδία.
Ο Όλαφ Σολτς απάντησε επίσης σε ερώτηση μιας συνταξιούχου νοσηλεύτριας, η οποία, παρά τα 45 χρόνια εργασίας, αναγκάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για να συμπληρώσει το εισόδημά της. Ο Σολτς τόνισε ότι το εκλογικό πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) περιλαμβάνει τη διατήρηση των συντάξεων σε σταθερό επίπεδο και εξέφρασε την υποστήριξή του για την αύξηση των συντάξεων ώστε να συμβαδίζουν με τους μισθούς, χωρίς να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. «Όποιος εργάστηκε τόσα χρόνια ως νοσηλευτής πρέπει να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς από τη σύνταξή του», τόνισε.
Επιπλέον, ο καγκελάριος δέχθηκε κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να κατασκευάσει 400.000 νέα διαμερίσματα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, αναδεικνύοντας την στεγαστική κρίση στη Γερμανία.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνάδει η προσωπική της ζωή με τις πολιτικές της θέσεις, δεδομένου ότι είναι παντρεμένη με γυναίκα από τη Σρι Λάνκα, η επικεφαλής του AfD, Αλίς Βάιντελ, απάντησε ότι «ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει οικογένεια όπως επιθυμεί. Η συμβίωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως γάμος, αλλά χωρίς να θίγεται ο θεσμός του γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας», πρόσθεσε.
Ο υποψήφιος των Πρασίνων και Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος ενέργειας στη Γερμανία. Ως κύρια αιτία ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί. Παραδέχτηκε επίσης ότι «η ψηφιοποίηση δεν έχει προχωρήσει καθόλου» και τόνισε ότι το περιβάλλον δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Χάμπεκ επέκρινε την πρόταση του Φρίντριχ Μερτς, για «λιγότερους κανονισμούς και περισσότερη τεχνολογία» σε θέματα που αφορούν το κλίμα, προειδοποιώντας ότι εάν η Γερμανία υπαναχωρήσει από τους ευρωπαϊκούς στόχους, θα δώσει το έναυσμα και σε άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό κίνημα για το κλίμα να κινδυνεύσει με κατάρρευση.
Στην ερώτηση «πώς θα μπορούσε ο κόσμος να απελευθερωθεί από τους ολιγάρχες της τεχνολογίας;», ο υποψήφιος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χαρακτήρισε «επίθεση εναντίον των αξιών μας» τη συνεργασία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ίλον Μασκ. Επέκρινε επίσης τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ότι «κρύβεται πίσω από ισχυρισμούς περί ελευθερίας της έκφρασης, καθώς ζητά από την ΕΕ λιγότερους κανονισμούς στις αμερικανικής ιδιοκτησίας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζει ότι οι αλγόριθμοι πρέπει να είναι δημόσιοι». Ο κ. Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας γερμανικής ή ευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν οι επικοινωνίες μας, οι απόψεις μας και η δημοκρατία μας να εξαρτώνται από κινεζικούς αλγόριθμους και ακραίες φαντασιοπληξίες του Ίλον Μασκ».