Έκκληση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια προς το Σουδάν απηύθυνε σήμερα ο ΟΗΕ, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του πληθυσμού. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR), η βοήθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν 26 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής του OCHA, περιέγραψε την κατάσταση στο Σουδάν ως «σοκαριστική ανθρωπιστική κρίση», τονίζοντας την ραγδαία εξάπλωση της πείνας, την αύξηση της σεξουαλικής βίας και τον αδιανόητο πόνο που υφίστανται τα παιδιά. Η κλιμάκωση της βίας έχει δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης για τον άμαχο πληθυσμό.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, και του σουδανικού στρατού, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν, έχει οδηγήσει σε ανυπολόγιστες απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές. Οι δύο πλευρές, που κάποτε ήταν σύμμαχοι, έχουν βυθίσει τη χώρα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Εδαφικά, ο ανατολικό και βόρειο Σουδάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού, ενώ οι παραστρατιωτικοί διατηρούν την κυριαρχία τους στο μεγαλύτερο μέρος του Νταρφούρ, μιας τεράστιας περιοχής στο δυτικό τμήμα της χώρας όπου ζει το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού των 50 εκατομμυρίων Σουδανών. Η αστάθεια και η βία έχουν μετατρέψει την περιοχή σε εστία ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του ΟΗΕ, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου πολέμου, με 3,5 εκατομμύρια να έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται καθημερινά, επιτείνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού χρειάζονται άμεση βοήθεια για την επιβίωσή τους, με ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με τον λιμό. Η διανομή επισιτιστικής βοήθειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.