Ξεκινάει μεγάλη επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη.
Ενίσχυση των Δημοσίων Εσόδων μέσω της Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής
Με αποφασιστικότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά εκτεταμένους ελέγχους με στόχο τη μόνιμη αύξηση των κρατικών εσόδων, με ένα ποσό που αγγίζει τουλάχιστον τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών, ιδίως για τη μεσαία τάξη.
Ο Ρόλος του ΚΕΦΕΜ στην Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΕΜ), μια νέα, εξειδικευμένη μονάδα της ΑΑΔΕ, αναλαμβάνει δράση σε όλη την ελληνική επικράτεια. Προέκυψε από τη συνένωση των δύο Κέντρων Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του ΚΕΦΟΜΕΠ. Θα χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και συνδυαστικές ελεγκτικές μεθόδους. Στο στόχαστρο του ΚΕΦΕΜ βρίσκονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ύποπτες για αδήλωτα εισοδήματα, αδικαιολόγητο πλουτισμό, αλλά και πολύπλοκες υποθέσεις που περιλαμβάνουν ψηφιακές συναλλαγές, κρυπτονομίσματα και NFTs.
Έμφαση στον Έλεγχο Κρυπτονομισμάτων και NFTs
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων και των NFTs, καθώς αποτελούν μια νέα και σύνθετη πρόκληση για τις φορολογικές αρχές παγκοσμίως, δεδομένου του ρευστού νομικού πλαισίου.
Προσδοκίες από τη Δράση του ΚΕΦΕΜ
Η δράση του ΚΕΦΕΜ αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων;
- Φορολογούμενοι με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα (τουλάχιστον σε ένα φορολογικό έτος από την 01/01/2018 και έπειτα). Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους συζύγους.
- Όσοι πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και έχουν υποχρέωση σύνταξης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών.
- Εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.
- Φορολογούμενοι που μετασχηματίζονται ή προήλθαν από οποιαδήποτε μορφή μετασχηματισμού.
- Φυσικά πρόσωπα, που πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
- Ακίνητη περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ (από την 01.01.2020 και έπειτα).
- Ετήσια δαπάνη διαβίωσης άνω των 150.000 ευρώ (από το φορολογικό έτος 2020 και μετά).
- Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνω των 400.000 ευρώ (στο φορολογικό έτος 2020 και μετά).
- Έχουν αποστείλει στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ και άνω (σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2020 και έπειτα).
- Κάτοικοι εξωτερικού.