Εντός ολίγων ημερών αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία.
Πιθανή Ειλικρίνεια Πούτιν για Ειρήνη στην Ουκρανία: Δηλώσεις Μάρκο Ρούμπιο
Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι “εντός των επόμενων ημερών” θα φανεί εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί πραγματικά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής κινητικότητας.
Συμμετοχή ΗΠΑ σε Συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία
Επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία, παρουσία και ρωσικής αντιπροσωπείας. Στις συνομιλίες θα συμμετέχουν ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Βαλτς. Η παρουσία των δύο αυτών στενών συνεργατών του πρώην Προέδρου Τραμπ υποδηλώνει την βαρύτητα που αποδίδεται στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην ουκρανική κρίση.
Επαφές Ρούμπιο σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία
Πριν από τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, ο γερουσιαστής Ρούμπιο θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.
Προϋποθέσεις για Επίλυση της Κρίσης στην Ουκρανία
Ο γερουσιαστής Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία δεν αρκεί από μόνη της για να επιλυθεί η κρίση. Παράλληλα, τόνισε την απουσία ενός επίσημου διαπραγματευτικού μηχανισμού, με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας και άλλων εμπλεκόμενων μερών. Η έλλειψη ενός τέτοιου μηχανισμού καθιστά τις προσπάθειες επίλυσης πιο περίπλοκες.
Αναφέρθηκε επίσης σε μια πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Τραμπ, όπου και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για ρεαλιστικές προσεγγίσεις.
Ενδεχόμενες Μελλοντικές Διπλωματικές Πρωτοβουλίες
Ο γερουσιαστής Ρούμπιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συζητήσεις, με στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που θα ορίσει τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Αυτό υποδηλώνει πιθανές νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες από πλευράς Ουάσινγκτον, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου αναμένεται να διαδραματίσει και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων Ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.