Νέα επιστημονική έρευνα φωτίζει τη σημασία της φυσικής κατάστασης για την καρδιαγγειακή υγεία και την παράταση της ζωής, υπογραμμίζοντας πως είναι πιο καθοριστική από το σωματικό βάρος. Η μελέτη δίνει έμφαση στην αερόβια ικανότητα και πώς η βελτίωση της μπορεί να υπερκεράσει τους κινδύνους που συνδέονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο British Journal of Sports Medicine, δείχνουν ότι άτομα με υψηλά επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης, όπως μετράται από τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max), παρουσιάζουν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τον δείκτη BMI.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι άτομα που εντάσσονται στις κατηγορίες υπέρβαρου σωματικού βάρους ή παχυσαρκίας βάσει του BMI, αλλά συμμετέχουν τακτικά σε αερόβια άσκηση, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικό βάρος αλλά χαμηλή φυσική κατάσταση.

Η Καθοριστική Σημασία της Αερόβιας Φυσικής Κατάστασης και της VO2 max

Ο Δρ. Siddhartha Angadi, κορυφαίος ερευνητής της μελέτης και ειδικός στην εργοφυσιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χαμηλή φυσική κατάσταση είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που σχετίζονται με το επιπλέον βάρος. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της αερόβιας ικανότητας μέσω άσκησης.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την άσκηση αποκλειστικά ως ένα μέσο για την καύση θερμίδων. Ωστόσο προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ενισχύοντας τη λειτουργία της καρδιάς, δυναμώνοντας τους μυς και βελτιώνοντας το μεταβολισμό, ανεξάρτητα από το αν οδηγεί σε άμεση απώλεια βάρους, ιδιαίτερα μέσω αερόβιας άσκησης.

Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max), αποτελεί έναν κρίσιμο δείκτη της αερόβιας αντοχής, αντιπροσωπεύοντας την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η μελέτη καταδεικνύει ότι υψηλότερα επίπεδα VO2 max συνδέονται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο σύμφωνα με τον δείκτη BMI.

Απλοί Τρόποι για να Βελτιώσετε τη Φυσική σας Κατάσταση και τη VO2 max

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης δεν απαιτεί ακραίες αλλαγές. Η Megan Wroe, ειδικός σε θέματα υγείας, συμβουλεύει μικρά, σταθερά βήματα, όπως το καθημερινό περπάτημα για 20 λεπτά. Ακόμα και η μικρή αυτή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την αερόβια ικανότητα.

Η σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας και η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης ανά εβδομάδα, για να βελτιώσουν τη VO2 max και την καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι η φυσική κατάσταση, και ιδιαίτερα η αερόβια ικανότητα όπως μετριέται από τη VO2 max, είναι πιο σημαντική από το βάρος για τη μακροζωία και την υγεία της καρδιάς. Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στην απώλεια βάρους, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης μέσω συστηματικής αερόβιας άσκησης και δραστηριοτήτων που ενισχύουν την VO2 max.