Ανησυχία επικρατεί σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις, εστιάζοντας στο δυναμικό του υποθαλάσσιου ρήγματος.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Live News», ο καθηγητής Παπανικολάου υπογράμμισε ότι η σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη παρουσιάζει διακυμάνσεις. «Η δραστηριότητα συνεχίζεται με αυξομειώσεις, τόσο ως προς το μέγεθος των σεισμών, όσο και ως προς τη συχνότητά τους. Το σημαντικότερο είναι ότι το μεγάλο ρήγμα που εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο όπου εκδηλώνεται η δραστηριότητα έχει διαστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ

Εξήγησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η κίνηση του μάγματος επηρεάζει την περιοχή: «Όσο η κίνηση του μάγματος σε βάθος συνεχίζεται, φορτίζοντας τα πετρώματα με νέα ενέργεια και τάσεις, παρατηρούμε ότι αυξάνεται η έκταση των ρηγμάτων.» Αυτή η επισήμανση υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των γεωλογικών φαινομένων στην Σαντορίνη.

«Είναι σαφές ότι η εκδήλωση ενός σεισμού μεγαλύτερου μεγέθους εξαρτάται από την ενεργοποίηση ενός μεγάλου ρήγματος», κατέληξε ο καθηγητής, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ενεργοποίηση του ρήγματος της Αμοργού: Οι φόβοι των σεισμολόγων

Παράλληλα, η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία των σεισμολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών, όπως ο καταστροφικός σεισμός της Αμοργού του 1956.

«Η κύρια ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σεισμογόνος χώρος γειτνιάζει με μεγάλες και ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το ρήγμα της Αμοργού. Ιδιαίτερα ανησυχητικό θα ήταν να δούμε τα επίκεντρα των σεισμών να μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση του συγκεκριμένου ρήγματος», εξήγησε η κ. Νομικού.

Η παρατηρούμενη δραστηριότητα κοντά στο ρήγμα της Αμοργού έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από πληθώρα μικρότερων ρηγμάτων που φαίνεται να ενεργοποιούνται. Η γεωλογία της περιοχής της Αμοργού είναι ιδιαίτερα σύνθετη.

«Έχει ενεργοποιηθεί ένας σεισμογόνος χώρος ο οποίος από μόνος του περιλαμβάνει πολλά μικρότερα ρήγματα που επιδιώκουν να βγουν στην επιφάνεια. Η αιτία πίσω από αυτή την τάση των ρηγμάτων να ανέβουν στην επιφάνεια αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», κατέληξε η κ. Νομικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή σεισμολογική παρακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.